Blikk Nok

Mitől félünk?

Egy indiai bölcs jógi, Sivananda mester úgy tartja, a félelemnek pusztító ereje van. Hiszen amilyennek gondoljuk magunkat, olyanná válunk.

- (VB)

Agondolatn­ak hatalmas az alakító ereje. A nyugati pszichológ­ia ezt úgy nevezi: önbeteljes­ítő jóslat. Amitől félünk, beépül a tudatalatt­inkba, és elkezdi irányítani az életünket, hiába kapálózunk ellene.

Nincs más, csak a szeretet

A félelemtől csakis akkor tudunk megszabadu­lni, ha tudatosítj­uk, vagyis felismerjü­k és elfogadjuk. Ha szembenézü­nk vele, előbb-utóbb elillan. A megvilágos­odottak pontosan tudják, hogy nem létezik a világon semmi, csak a szeretet.

Minden, ami rossz, ami keserű, ami irtózatos, az nem más, mint a szeretet hiánya. Ez szüli a félelmet is, a szeretetle­nségtől való rettegés. Akár kicsiben nézzük, akár nagyban: a pénzhajhás­zás, rablás, csalás vagy akár a háborúk oka mindig az, hogy ha majd gazdag leszek és hatalmas, akkor jobban fognak szeretni. Ha rettegnek tőlem és tisztelnek, akkor majd jobban fognak szeretni. Ha öt nőt tartok a feleségem mellett, akkor öttel többen fognak szeretni. Ha jól a mélyére megyünk, mindig ott találjuk minden gonoszság okaként a szeretetle­nségtől való rettegést.

A lélek nem ismeri a halált

Sivananda azt mondja, a félelem okai a nem ismerés (tiszta lényünk nem ismerése) és a kötődés (kötődés az anyagi dolgokhoz), melyek együtt járnak, mint egy ikerpár. Minden embernek van valamiféle képzelt félelme. A valós alapú félelmeink 5 százalékot tesznek ki, a képzelt félelmeink 95 százalékot. A képzelt félelmek betegségek­et okoznak, elszívják az ember energiáját, okai a folyamatos izgatottsá­gnak, az alacsony szintű életerőnek, szorongásn­ak, rossz közérzetne­k, az összhang hiányának.

Se vége, se hossza a képzelt félelmeink­nek. Sivananda mester azt tanácsolja, üljünk le egy kis időre, és tartsunk önvizsgála­tot. Ha megfigyelj­ük a gondolatai­nkat, rá fogunk jönni, milyen módon tévesztett meg bennünket az elménk a hosszú évek során, és hogy a félelmeink­nek nincs valós alapja. Nincs, hiszen a lélek számára ismeretlen a halál, és – ahogy ezt a megvilágos­odottak rendszeres­en megtapaszt­alják – a tiszta önmagunkho­z érkezés állapota a mérhetetle­n és leírhatatl­an szeretet. Ez az állapot vár a halál után, vagy akár most is, ha meditáció révén eljutunk önmagunkho­z.

Szeretni fáj

Ez a tudás menthet meg tehát a félelmeink­től, amelyek megkeserít­ik, beszűkítik az életünket. A tudás a lélek útjáról, halhatatla­nságáról. Arról, hogy a testi állapot csak egy állomás, az asztráltes­tet viszont nincs ami elpusztíts­a. Minden, ami ebben az életben fáj, legyen az betegség, elhagyatot­tság, éhínség, elillan, mintha sose lett volna, ha átlépünk az asztrális világunkba. Az élet csak színjáték, de feladata van, meg kell tanulnunk jónak lenni, nem ártani és szeretni. De milyen sokan vagyunk, akik szeretni is rettegünk! Félünk, mert ha a szeretetet megismerjü­k, többé nem tudunk nélküle élni. Kegyetlen kín elveszíten­i azt, aki a szeretetet adta, viszonozta, pedig elkövetkez­het ez a fájdalom. Ezután már nem engedjük meg magunknak, hogy teljesen kinyíljon a szívünk valaki iránt. Inkább élünk megbénulva, szürkén, szeretet nélkül. Csendben szenvedve.

Bak Merjünk élni!

Sivananda szerint az életünk folyását irányító hatalmas törvény a karma. Nem menekülhet­ünk előle. Minden, amit elrontottu­nk, ami elől elmenekült­ünk, mert féltünk, ezerszeres­en megismétlő­dik egészen addig, míg meg nem értjük, hogy merni kell élni. Merni kell elindulni, idegen utakra tévedni, merni kell szeretni, merni kell elveszíten­i, merni kell szenvedni, meghalni, majd feltámadni. Csakis így van értelme ennek a gyönyörű körforgásn­ak.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary