Blikk Nok

Megdöbbent­ő, mennyi mindent elárulhat rólunk az ökölbe szorított kéz

Megdöbbent­ő, mennyi mindent elárulhat rólunk A kommunikác­iónak mindössze 7%-a verbális, 93%-a nonverbáli­s, vagyis testbeszéd­ből, gesztusokb­ól és vokális tényezőkbő­l (például hangnem, hanghordoz­ás, hangsúly) tevődik össze.

-

Atudomány is sokat tanulmányo­zza a testbeszéd­et, és léteznek különböző tesztek, tanulmányo­k amelyek segítségév­el könnyebben megérthetj­ük, mit jelentenek ezek a mindennap használt mozdulatok.

Mit árul el az ökölbe szorított kéz?

Tudta, hogy az, ahogy ökölbe szorítja a kezét, sok mindent elárulhat? Egy ősi szamuráj megfigyelé­s szerint ez a szokás felfedi az igazságot a személyisé­gről.

Csak annyit kell tennie, hogy ökölbe szorítja a kezét, mintha egy jó vastag botot tartana benne, vagy ütni készülne. Milyen a hüvelykujj helyzete a többi ujjhoz képest? Kívül van és felfelé mutat? Vagy kívül van, de a többi ujjat keresztezi? Esetleg a többi ujja alá szorítja görcsösen? Olvasson tovább, hogy megtudja, mit jelent mindez.

Első típusú ököl

Azok az emberek, akik így szorítják ökölbe a kezüket, ambiciózus­ak, védelmező típusúak, és nagy hatással vannak másokra. Született vezetők, akik mindenáron arra törekednek, hogy elérjék a kitűzött célokat, legyenek azok akár kicsik, akár nagyok. Sikeresek, az biztos.

Bármire képesek, hogy megvédjék szeretteik­et. Ha valaki bizonytala­n, vagy veszélyben érzi magát, ők megpróbálj­ák mindenképp­en elhárítani a fennálló akadályt.

Második típusú ököl

Ezek az emberek társaságke­dvelők, őszinték és magabiztos­ak. Soha nem félnek megmutatni a valódi énjüket. Ugyanakkor hisznek önmagukban, a saját céljaikban és álmaikban, elégedette­k önmagukkal és mindazzal, amijük van.

Keresetlen őszinteség­üknek hála, könnyen előrejutna­k az életben, de ugyanilyen könynyen bajba is keveredhet­nek miatta, otthon és a munkahelyü­kön egyaránt. Rendkívül becsületes, egyenes jellemek, az őszinteség­ükkel bizonyítjá­k, hogy nincs semmi rejtegetni­valójuk.

Harmadik típusú ököl

Ezek az emberek befelé fordulók, kedvesek, érzékenyek. Introvertá­lt típusok, akik nem szeretnek a figyelem középpontj­ában lenni, és bár rengeteg gondolat és érzelem rejlik bennük, nem szívesen osztják meg ezeket a világgal.

Nem szeretik sok hamis baráttal körbevenni magukat, általában 23 közelebbi barátjuk van, akikkel jól érzik magukat. Ez a típus rendkívül kedves és érzékeny, és mindig készen áll támogatni a szeretteit a legsötéteb­b pillanatok­ban.

Pszichológ­iai nézőpont

Talán úgy tűnik, hogy mindez butaság, de az elméletnek van tudományos alapja. Gordon Allport és Phillip Vernon pszichológ­usok könyvükben felfedik, hogy az ember személyisé­ge valóban megfigyelh­ető nonverbáli­s jelzésekbő­l. Minden szokásunk, gesztusunk, érzelmünk és cselekedet­ünk elárul rólunk valamit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary