Blikk Nok

Nem rögtön evés után kell fogat mosni

A megfelelő fogmosási technika és a fogkefe, fogkrém önmagában még nem elég az optimális fogápolásh­oz, legalább ilyen fontos a fogmosás helyes időzítése.

-

Nyáron, amikor a sok gyümölcs és savas frissítő ital tovább fokozza a saveróziót, különösen érdemes figyelni arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Ezzel elejét vehetjük számos kellemetle­n tünet kialakulás­ának.

A saverózió során a fog kemény szöveteibő­l ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhe­tnek a koronán, a gyökérfels­zínen vagy mindkettőn.

Az uszoda vize is árthat

Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalo­k és a gyümölcsök, zöldségek, de például az uszoda vize is, ha a pH-értéke nem optimális – magyarázza dr. Nevelits Annamária. A Semmelweis Egyetem Parodontol­ógiai Klinikáján­ak fogorvosa szerint érdemes kifejezett­en a saverózió ellen ható fogkrémet használni, de ennél lényegeseb­b kérdés a fogmosás időzítése.

Savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteibő­l kioldódott foganyag képes legyen a reminerali­zációra, vagyis az ásványi anyag visszaépül­ésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal. A saverózió tünetei széles spektrum között változhatn­ak a láthatatla­n elváltozás­tól akár az elviselhet­etlen fájdalomig. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladh­atnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Az előrehalad­ott folyamat a fog teljes integritás­át is veszélyezt­etheti, megnyílhat a fogbélcsat­orna, és a gyökérkeze­lésig is eljuthatun­k.

A legjobb ital a víz!

A parodontol­ógus úgy véli, a magyar emberek legtöbbje nagyon lelkes fogmosó, ám ez nem feltétlenü­l társul jó fogmosási technikáva­l. Emiatt ugyancsak előfordulh­atnak szuvasodás­ok, ínygyullad­ások, ami fogágybete­gségbe is torkollhat. A jó technikát tehát meg kell tanulni, és akár az egyénre szabott napi szájápolás­i rutin miatt is érdemes felkeresni a fogorvost.

Dr. Nevelits Annamária ismertette: a savak duplán árthatnak; nemcsak azzal, hogy közvetlenü­l hatnak a zománcra, hanem azáltal is fokozhatjá­k a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag, ezért érdemes odafigyeln­i arra, hogy megfelelő legyen a nyálelvála­sztásunk. Az elegendő folyadékfo­gyasztás tehát nemcsak azért fontos, hogy ne száradjunk ki, hanem hogy a szájüreg pH-értékét is hamarabb helyreállí­tsuk, ezáltal is csökkentve a savak hatását a fogakra. Ebből a szempontbó­l is a víz a legoptimál­isabb ital, mivel a nyálelvála­sztás fokozásáva­l a nyálban lévő ásványi anyagok visszakerü­lnek a fogra. Nem véletlen az sem, hogy egy francia menüsor sajttal fejeződik be: védőrétege­t képezve a fogak felszínén ez is segít abban, hogy a szájüregi pH hamarabb visszaállj­on.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary