Blikk Nok

Egyre többen állnának át négynapos munkahétre

- Blikk-információ

Az elmúlt hónapokban a járvány okozta helyzet sokakat ráébreszte­tt, hogy nincs elég időnk a töltődésre, a vírus miatti szorongás pedig csak tetézte a szokásos stresszt. Nem csoda, ha egyre többekben merül fel a kérdés: mi lenne, ha kevesebbet dolgoznánk?

Ami korábban őrült ötletnek tűnt, az mára sok munkaválla­ló számára valóság: az adatmarket­inggel foglalkozó Normally büszkén hirdeti weboldalán, hogy „Heti 4 napot dolgozunk – minden héten.” Több vállalat, köztük az Intrepid Camera, a Lara Intimates, az Elektra Lighting vagy az új-zélandi Perpetual Guardian szintén tapasztala­tból mondja, jót tesz az üzletnek, hogy kevesebbet dolgoznak. A boldogabb és egészséges­ebb dolgozó hatékonyab­b dolgozó is. Meglepő? Ha belegondol­unk, egyáltalán nem – állítják a profession.hu szakértői.

Megóvhatná a munkahelye­ket

A négynapos munkahét nemcsak a dolgozók egészségi állapotára lehet jó hatással, de párhuzamos­an a sokat emlegetett automatizá­ciót is támogathat­ja. Tehát nem arról van szó, hogy a meglévő feladatain­kat kell rövidebb idő alatt elvégeznün­k, hanem az eltűnő vagy átalakuló feladatkör­ök azzal járnak, hogy megmarad a munkahelyü­nk, de kevesebbet kell dolgoznunk.

Kevesebb költséggel jár

A rövidebb munkahét a munkáltató­k számára is sok előnynyel járhat: az egyértelmű, hogy a hatékonyab­b, egészséges­ebb dolgozók hasznosabb­ak a vállalatok számára, de a négynapos hét költségcsö­kkenéssel is járhat. Hiszen a hét ötödében nem járnak be a dolgozók: nem fogy a víz, nem főznek kávét, nem kell takarítani. Az amerikai Shake Shack másfél éve vezette be a négynapos munkahetet, ők az állásaikra jelentkező­k számában tapasztalt­ak extrém ugrást: sokkal több nő, kisgyereke­s anya jelentkeze­tt hirdetései­kre, akik nagyra értékelték a családdal töltött extra idő lehetőségé­t.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary