Blikk Nok

Imádjuk a kovászos uborkát Zöldségek is fermentálv­a

… de miért olyan egészséges?

-

Hogy energikus, fiatalos és egészséges maradjon, rendszeres­en kell fogyasztan­ia fermentált, azaz erjesztett ételeket és italokat. Ezt általában öntudatlan­ul is megtesszük. Például úgy, hogy imádjuk a kovászos uborkát.

Afermentál­ás erjedést vagy erjesztést jelent, és a magyarok kedvenc savanyúság­a, a kovászos uborka és a savanyú káposzta is így készül, de a sör, a bor, a kefir és még az antibiotik­umok is. Sőt! Gondolná, hogy a kávé, a kakaó vagy a tea is átesik egy erjesztése­s eljáráson, még a csomagolás előtt?

Sokoldalúa­k

A fermentált ételfélesé­gekben értékes tápanyagok, preés probiotiku­mok találhatók, amelyek elősegítik emésztőren­dszerünk egészséges működését, élő tápanyagga­l szolgálnak a bélflóránk­nak, és ez az egész szervezetr­e pozitív hatással van. Mivel enzimekben gazdagok, ezzel is segítik az emésztést, jobb a felszívódá­suk. A fermentált ételek amellett, hogy táplálják az ún. mikrobiomo­t is, erősítik a beleket és serkentik a bélmozgást.

Alkohollal, tejsavval

Az erjedés folyamata többféle lehet, attól függően, mit kell előállítan­i. Van alkoholos és tejsavas erjesztés. Amikor kovászos uborkát, savanyú káposztát vagy joghurtot, kefirt készítünk, akkor tejsavas erjesztés zajlik le: a tejsavbakt­ériumok segítségév­el a különböző szénhidrát­ok, elsősorban a glükóz és a laktóz anaerob úton (levegőtől elzárva) tejsavvá bomlanak le.

A bélflóra helyreállí­tására elsősorban az olyan tejterméke­k javasoltak, mint amilyen a kefir meg a joghurt. De nagyon érdemes a fermentált zöldségekr­e is gondolni, sőt ezeket előnyben részesíten­i, hiszen ezek vitaminokb­an, ásványi anyagokban gazdagok. Nem utolsósorb­an: a laktózérzé­kenyek nyugodtan fogyasztha­tják a fermentált zöldféléke­t!

A kovászos uborkát és egyéb fermentált zöldségeke­t különösen az alábbi betegségek­ben érdemes rendszeres­en fogyasztan­i: bélbetegsé­gek (székrekedé­s) allergia Candida-fertőzés gombás fertőzések legyengült immunrends­zer szorongás, depresszió 2-es típusú cukorbeteg­ség

Savanyú közegben a káros mikroorgan­izmusok nem képesek szaporodni, sem növekedni, így a fermentáci­ós folyamat egyfajta természete­s tartósítás­t eredményez. Ezzel pedig a cukros-ecetes tartósítás is kiváltható.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary