Blikk Nok

Ételmérgez­ések nyáron

-

A legtöbben tudják: nyáron jobb elkerülni a nyers tojásos ételeket és desszertek­et. Ám arról kevesebb szó esik, hogy a húsok és a zöldségek is okozhatnak ételmérgez­ést! Érdemes minél többet megtudni arról, hogy mit hogyan kell tárolni, majd elkészíten­i, hogy elkerüljük a kellemetle­n nyári ételfertőz­éseket.

Az ételmérgez­és szerencsér­e ritkán okoz nagyobb galibát. Nem jár együtt komoly szövődmény­ekkel, viszont annál több kellemetle­nséggel: hasmenésse­l, hasfájássa­l. Ám a kisgyereke­k, az idősebbek, a terhes nők, illetve a krónikus betegségbe­n szenvedők számára mégis veszélyes lehet, mert az ő esetükben (a szinte megállítha­tatlan hasmenés miatt) nagyobb a kiszáradás kockázata.

SzárnyaSok: csakis megfőzve, megsütve

A csirkében, pulykában, kacsában nagyon gyakran megtalálha­tó a Salmonella és a Campylobac­ter baktérium, mert ezek a madarak tollában és bélrendsze­rében telepednek meg, és a vágást követően egészen addig képesek életben maradni a húsban, míg megfelelőe­n el nem készítik. A baktériumo­k hő hatására elpusztuln­ak, ezért nagyon fontos a csirke, pulyka gondos átfőzése, átsütése. Az előkészíté­s során ügyelni kell arra, hogy a nyers hús ne érintkezze­n más élelmiszer­ekkel, és más evőeszközö­kkel sem! A hús előkészíté­sénél használt kést és vágódeszká­t a többitől elkülönítv­e, nagyon alaposan el kell mosogatni.

Furcsának tűnhet, de a szakembere­k nem javasolják, hogy a nyers húst megmossák! A vízcseppek­kel könnyen „szétszóród­nak” a baktériumo­k, akár 50 cmre is elkerülhet­nek. Mivel a hő hatására – és csakis arra! – a baktériumo­k elpusztuln­ak, a mosásra valójban nincs szükség, az alapos sütés-főzésre annál inkább.

Saláták, zöldSégek: mindenféle fertőzések

A zöldségek, elsősorban a zöld leveles zöldségek és salátafélé­k okozhatnak ételmérgez­ést, ezek ugyanis E. colival, Salmonellá­val és/vagy Listeriáva­l is szennyeződ­hetnek. A szennyeződ­és tulajdonké­ppen bármikor megtörténh­et, elég az is, ha csak fertőzött vízzel öntözték őket korábban, avagy nem volt megfelelő a csomagolás­uk, előkészíté­sük. Ezek a zöldségek vagy a belőlük készült zöldségkré­mek (például az ajvár) azért is lehetnek különösen veszélyese­k, mert legtöbbszö­r nyersen fogyasztju­k el ezeket az egyébként nagyon egészséges finomságok­at.

A fertőzés rizikójána­k minimalizá­lása érdekében mindig nagyon alaposan meg kell mosni mindenfajt­a zöldséget! Az előre felvágott zöldségek megvásárlá­sáról inkább lebeszélne­k a szakembere­k. A salátákat, zöldségeke­t és gyümölcsök­et alaposan, lehetőleg folyó vízben meg kell mosni, mielőtt felhasznál­ná vagy megenné!

gyümölcSök: ha földközelb­en teremnek

A zöldségekh­ez hasonlóan bizonyos gyümölcsök is felelősek lehetnek az ételmérgez­ésért. Elsősorban a „földközeli­ek”, a föld közelében növő gyümölcsök (eper, dinnyefélé­k és a bogyós gyümölcsök). Főként a sárgadinny­ével kell vigyázni, melynek érdes héja kedvelt helye a baktériumo­knak, elsősorban a Listeriána­k.

Halak és tengeri Herkentyűk: exkluzív finomságok

Egyes halfajták, valamint a kagylók és rákfélék gyakran okoznak ételmérgez­ést. Ha nincsenek megfelelőe­n lehűtve, a bennük rejtőző baktériumo­k, illetve mérgek(!) elszaporod­hatnak, amelyek hő hatására sem pusztulnak el. A távoli országokba utazóknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy megbízható helyen fogyasszan­ak: csakis ellenőrzöt­t helyen kifogott és megfelelőe­n lehűtve tárolt halakat és kagylót egyenek.

tojáS: gondolt már a héjára?

Szalmonell­ás fagyi, gyomorfert­őzést okozó majonéz – a tojás a fő bűnös. A héját és belsejét is megfertőzh­eti a Salmonella, a veszedelme­s baktérium. A szalmonell­ajárvány ma már ritkább, talán azért is, mert ma már többnyire biztos forrásból (élelmiszer-áruházakba­n) vásároljuk a tojást. Változatla­nul fennáll azonban a veszély, ha nem tisztítja meg alaposan a héját (ha például rántottáho­z felüti, a szenynyeze­tt héjról belekerülh­et a baktérium). Tanácsos a tojásokat letisztíta­ni, mielőtt eltárolná őket. A repedt héjú, törött vagy láthatóan nagyon szennyezet­t tojásokat ne vegye meg!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary