Blikk Nok

Mikrobiom: egyedi, akár az ujjlenyoma­t

-

Amikrobiom kifejezéss­el egyre gyakrabban lehet találkozni az egészségge­l, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőség­ét egyre több kutatás és már terápiás eredmények is igazolják. Az egyik legérdekes­ebb állítása az újabb kutatásokn­ak, hogy a bélrendsze­rünkben élő mikroorgan­izmusok képesek kommunikál­ni az agysejtjei­nkkel. A bélben élő jótékony baktériumo­knak az elfogyaszt­ott táplálék megemészté­sében és bizonyos vitaminok előállítás­ában komoly szerepük van, és ezt régóta ismerjük. De a genetikai kutatásokn­ak köszönhető­en egyre több ismerettel rendelkezü­nk arról is, hogy az emberi szervezetb­en élő jótékony mikroorgan­izmusok – ezt a vírusokból, baktériumo­kból és gombákból álló közösséget hívjuk mikrobiomn­ak – miként segítenek a kórokozókk­al szembeni védelemben, azaz az immunvédek­ezésben.

az első 1000 nap

Csak a bélrendsze­rben több mint 100 milliárd mikroorgah­ízott nizmus él. Kutatások már azt is kiderített­ék, hogy nincs a világon két olyan ember, akinek mikrobiomj­a megegyező lenne, olyan tehát, akár egy ujjlenyoma­t, összetétel­e mindenkiné­l egyedi. Állománya születésün­ktől kezdve folyamatos­an változik, de az első 1000 nap ebből a szempontbó­l kiemelkedő­en fontos, mert a kisgyermek­ben hároméves korára fejlődik ki a már a felnőttkor­ra is jellemző, komplex mikrobiom. Kialakulás­ában szerepet játszik többek között a táplálék, különösen az anyatej, a környezet és a gyógyszere­k (közülük elsősorban az antibiotik­umok).

a sovány is elhízott

Napról napra újabb és újabb betegségek­ről derül ki, hogy kialakulás­uk a mikrobiom állapotáva­l is kapcsolatb­a hozható, mint például az elhízás, a 2-es típusú cukorbeteg­ség vagy akár a depresszió is!

Hogyan derült erre fény? Egy érdekes kísérletbe­n. A kutatók néhány éve olyan egér ikerpároka­t vizsgáltak, ahol a pár egyik tagja sovány, a másik túlsúlyos volt. Az elegér bélmikrobá­it, azaz mikrobiomj­át normál súlyú egerekbe juttatták be. Megdöbbent­ő eredményre jutottak: a befogadó állatok mind elhíztak. Ennél csak az a meghökkent­őbb, hogy hasonló hatást embereknél is megfigyelt­ek.

A bélrendsze­r és a mentális egészség közötti pontos kölcsönhat­ás nem tisztázott még. Többféle lehetséges mechanizmu­s is szerepet játszhat, de egy biztos: az, hogy mit eszünk, mivel tápláljuk vagy romboljuk azt az érzékeny közösséget, amely a bélrendsze­rünkben él, és életfolyam­atainkat támogatja, központi szerepet játszik. És nem is csak általános egészségün­kre, de a hangulatun­k, a közérzetün­k alakulásár­a is hatással van. A mikrobiom szerepét ma már olyan központi idegrendsz­ert érintő betegségek terápiájáb­an is vizsgálják, mint a Parkinson- és Alzheimer-kór, a szklerózis multiplex, a depresszió vagy a napjainkba­n ugyancsak gyakoribb autizmus.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary