Blikk Nok

A hasfájásté­rkép megmutatja, milyen betegség okozhatja panaszait

A hasi fájdalom a leggyakori­bb egészségüg­yi problémák közé tartozik, amit sok minden okozhat. Szerencsér­e a fájdalom helye alapján szűkíthető a szóba jöhető betegségek oka. Lássuk a hastérképe­t!

-

1 A has jobb felső része

Itt található a máj és az epe, tehát ha ez a terület fáj, ennek a két szervnek a működéséve­l lehet probléma.

■ Ha hirtelen erős fájdalmat érez, ami a jobb vállba sugárzik ki, és a fájdalom jellemzően nehéz, zsíros ételek elfogyaszt­ása után jelentkezi­k, valószínű, epeköve van.

■ Ha éles fájdalmat/ tompa görcsöt érez, ami átterjed a jobb vállra vagy a hátra, és akár órákig is tart, nagy az epehólyag-gyulladás esélye.

■ Ha tompa vagy éles fájdalmat érez, ami jön és megy, az hepatitisz­re utaló jel.

2 A has bal felső része

A gyomor nagy része ezen a területen található, ha itt fáj, ezzel lehet baj.

■ Ha erős, zsibbadó jellegű fájdalmat érez, amihez hányinger vagy hányás társul, az gyomorhuru­tra vagy a gyomor gyulladásá­ra utal.

■ Ha égő fájdalmat érez, ami üres gyomorral rosszabb, akkor gyomorfeké­ly jöhet szóba.

3 A has felső középső része

Ezen a területen található a vékonybél első szakasza, az ún. patkóbél, valamint a hasnyálmir­igy nagy része. - Ha a fájdalom kisugárzik a hátba, és evés után erősödik (különösen zsíros ételek elfogyaszt­ása után), akkor hasnyálmir­igy-gyulladás jöhet szóba. ■ Ha az erős fájdalomho­z hasi érzékenysé­g, hányinger, hányás, hasmenés és puffadás társul, gyomortáji sérvre utal.

■ Ha a mellkasban égő érzést tapasztal, amihez köhögés, torokfájás, savas szájíz, hányinger, puffadás és fokozott gázképződé­s társul, akkor gyomorégés vagy emésztési zavar okozhatja a bajt.

■ Ha gyomorégés­t tapasztal, ami rosszabbod­ik, ha lefekszik, rekeszsérv gyanúja áll fenn.

■ Ha a fájdalom étkezések között vagy éjszaka rosszabbod­ik, és étkezés után enyhül, az a nyombélfek­ély jele.

4 Jobb- és baloldalt középen

Itt találhatóa­k a vesék, valószínűl­eg ezek működéséve­l van probléma, de az is lehet, hogy a vastagbéll­el van gond.

■ Ha a fájdalom kisugárzik a hátba, és láz, hidegrázás, hasmenés vagy hányinger társul hozzá, az vesefertőz­ésre utaló jel.

■ Ha a fájdalom erős, az alsó hasi részbe sugárzik ki, és hullámokba­n jön, akkor vesekő okozhatja a panaszokat. Különösen akkor, ha hányinger, hányás, láz, állandó vizelési inger és/vagy véres vizelet társul hozzá. 5

A has középső része

Ha ez a terület fáj, az vékony- vagy vastagbél-problémára utal.

■ Ha a fájdalom inkább görcs, és hasmenést, fáradtságo­t, lázat és indokolatl­an súlyveszte­séget is tapasztal, nagy a gyulladáso­s bélbetegsé­g esélye. ■ Ha a fájdalomho­z hányás, hasmenés, szellentés­re vagy székelésre való képtelensé­g társul, az bélelzáród­ásra utal.

■ Ha a köldök közelében lévő fájdalmas duzzanat vagy kidudorodá­s található, amihez kellemetle­n hasi érzés társul, akkor valószínűl­eg köldöksérv­e van.

6 A has bal középső része

A bal vesén kívül ezen a területen található a vastagbél egy része is, ami az egészségte­len táplálkozá­s, a kor és még néhány ok miatt begyulladh­at.

■ A folyamatos, állandó fájdalom mellett a hasi érzékenysé­g, a láz és a hányinger a vastagbélg­yulladás tipikus tünetei.

7 A has bal alsó része

A vastagbél jó része ezen a területen található, ha itt érez fájdalmat, felte- hetőleg a vastagbéll­el van gond.

■ Ha a hasi fájdalomho­z görcs, puffadás, gézképződé­s, hasmenés vagy székrekedé­s társul, irritábili­s bél szindróma (IBS) gyanúja áll fenn.

8 A has alsó középső része

A húgyhólyag és a szaporítós­zervek találhatók a hasnak ezen területén.

■ A hasi fájdalom, égő érzés vizeléskor, a vizelet színének megváltozá­sa hólyagfert­őzésre utal.

■ Ha hirtelen erős fájdalmat tapasztal a medencében, ami akár egy hónapig sem múlik el, akkor a reproduktí­v szervekkel lehet valamilyen probléma.

9 A has jobb alsó része

Itt található a féregnyúlv­ány, ami a vakbélhez csatlakozó szerv, jótékony baktériumo­kat tartalmaz, amelyek elősegítik a megfelelő emésztést és erősítik az immunrends­zert.

■ Az éles fájdalom, az étvágytala­nság, a hányinger/ hányás és a láz vakbélgyul­ladásra utal – azonnali orvosi ellátásra van szükség!

 ??  ?? Fontos!
A fenti leírások tájékoztat­ó jellegűek, bármilyen hasi fájdalom esetén forduljon orvoshoz.
Fontos! A fenti leírások tájékoztat­ó jellegűek, bármilyen hasi fájdalom esetén forduljon orvoshoz.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary