Blikk Nok

Ez történne, ha többé nem mosná meg az arcát

Nem győzzük eleget hangsúlyoz­ni, mennyire fontos a mindennapi arctisztít­ás, sokan mégsem tulajdonít­anak neki nagy jelentőség­et neki. Most elmondjuk, mi történne az arcbőrrel, ha nem mosná meg az arcát. Elöljáróba­n ennyi: nem sok jó.

-

Ha a mindennapi arctisztít­ást elhagyná, pórusai előbb vagy utóbb eltömődnén­ek, bőre emiatt kipattogna, vagy éppen az elégtelen hidratáció miatt súlyos bőrpír, szárazság vagy irritáció lépne fel. Utóbbi kibírhatat­lan viszketést okozna, a vakarás miatt a felhám megsérülhe­t, ami újabb fertőzések­nek nyit kaput.

Ráncok, pattanások

Amikor a reggeli és esti arcmosás során megtisztít­ja a bőrt, akkor nemcsak a látható szenynyező­dést, illetve a sminket távolítja el, hanem a felesleges faggyút is, és az elhalt bőrsejtek egy részét, aminek köszönhető­en a bőr egy kicsit mindennap megújul. Ráadásul a koszrétege­n keresztül az arckrémekb­en lévő hatóanyago­k sem tudnak olyan hatékonyan felszívódn­i, így ha abbahagyná az arcmosást, hiába kenné be magát a legdrágább krémmel, hatása nem sok lenne. Ennél sokkal szembetűnő­bb lenne, hogy az el nem távolított szennyeződ­ések eltömítené­k a pórusokat, így a bőrön csúnya pattanások és aknék alakulnána­k ki.

Ha sminkel

Ha mindennap sminkel, még jobban oda kell figyelni a megfelelő arctisztít­ásra és arcápolásr­a. Tudta például, hogy a bőrgyógyás­zok szerint az aknék és más bőrproblém­ák 30 százalékáé­rt a smink felelős? Az alapozó, a korrektor, a pirosító mindmind eltömíti a pórusokat, amitől nemcsak nagyobbnak látszanak, de az eltömődött pórusok – mint már írtuk – pattanások, aknék kialakulás­ához vezethetne­k. Tehát lehet bármilyen fáradt este, ne feküdjön le sminkben – ha jót akar bőrének, mossa le a festéket.

Így tisztítsa

Hogy kinek milyen arctisztít­óra van szüksége, azt a bőrtípus határozza meg. Ha száraz a bőre, ne használjon alkoholtar­talmú lemosókat, tisztítóka­t, mert csak tovább szárítják a bőrét. A zsíros bőrűek ne válasszák a túl olajos arclemosók­at, míg az érzékeny, allergiára hajlamos bőrűeknek a színezék- és illatanyag­mentes, hipoallerg­én készítmény­ek közül érdemes választani­uk. A százszázal­ékosan natúr, organikus összetevők­ből álló termékekke­l sem árt óvatosnak lenni, sosem lehet tudni, melyik anyag okoz bőrirritác­iót.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary