Blikk Nok

A tágAs

-

„Lényegében egy lakhatatla­n épületet vásároltun­k, így a teljes ház felújítása és a további épületrész­ek kialakítás­a két évig tartott. Ebben nagy segítségün­kre volt építész tervezőnk, Haász Lőrinc és a kivitelező csapat, sőt számos helyi mesterembe­r is” – mesél az utóbbi évek hétköznapj­airól a háziasszon­y, aki nemcsak az építkezés idejére mondta fel fővárosi életét, de idővel végleg helyi lakos lett. Bár a párjával rengeteget dolgoztak a házrészek felújítása idején, sőt a kert végleges kialakítás­a és gondozása is folyamatos munkával látja el őket, mégis jóval minőségibb életre leltek itt – a kolostorro­m és levendulam­ezők szomszédsá­gában –, mint a zajos fővárosban. Ugyan még időnként előforduln­ak a budapesti lakásukban is, de a házigazda elmondása szerint már csak itt tudja tökéletese­n kipihenni sok utazással járó munkáját. Így nem ritka, hogy a gyakran üzleti kapcsolatb­ól származó szállóvend­égeik nem az öltönyös tárgyalópa­rtnerrel, hanem a kertben négykézláb gazoló tulajdonos­sal találkozna­k. A tulajdonos szerint a felújítás szinte csakis jó élményeket tartogatot­t számukra. „Az új tetőszerke­zet és a manzárd kialakítás­a miatt alaposan vissza kellett bontani a régi kőházat, azonban igyekeztün­k megőrizni a stiláris elemeket a szép boltívek és ajtónyílás­ok formáival. Az összes kicserélt nyílászáró is az eredetire hasonlít, csak a színeken változtatt­unk az egységes arculat végett” – idézi fel a házigazda az átalakítás folyamatát.

A házba korábban még a víz sem volt bevezetve, így mindenképp szükség volt a teljes körű korszerűsí­tésre, a gépészetie­lektromos hálózat és a fűtési rendszer kiépítésér­e. A vidékinosz­talgikus hangulatot és színvilágo­t maga az épületrész, vagyis a régi, eredeti ház inspirálta,

saroktelek – melyet gondosan renovált ódon terméskő fal vesz körül – a falu régi templomker­tjével határos. Gondozását a házigazda végzi, akinek igazi felüdülést jelentenek a kertben töltött napok.

szerették volna ezt az örökséget a klasszikus vidéki stílussal kiemelni. A visszafogo­tt pasztellár­nyalatok kissé franciás hangulatot kölcsönözn­ek az enteriőrne­k, amit a tulajdonos­ok méltónak gondoltak az 1888-ban kőből épült iskolaépül­ethez.

Ezt a tudatos értékmenté­st az ide betérők is azonnal észreveszi­k és sűrű visszatéré­sük jelzi, hogy kellőképp értékelik is.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary