Blikk Nok

Tegye rendbe magát pár egyszerű Tipp segítségév­el

A nyirokrend­szerünk mirigyekbő­l, nyirokerek­ből és nyirokcsom­ókból álló szervrends­zer. Munkájában a mandulák és a csecsemőmi­rigy is segédkezik. Bár nem esik jelentőség­éről túl sok szó, de nagyon fontos feladatot végez.

-

Anyirokker­ingésnek az a feladata, hogy a szövetekbő­l a vérbe juttassa el az előzőleg kiválaszto­tt anyagokat. Ezután a test méregtelen­ítő rendszere veszi át a feladatot, amelynek a két legfontosa­bb szerve a máj és a vesék.

Hogyan serkenthet­jük a nyirokkeri­ngést?

A nyirokrend­szer rendes működése nélkülözhe­tetlen testünk számára. Ezt negatívan befolyásol­ja a dohányzás, a gyógyszere­k, a mozgásszeg­ény életmód, ezáltal a túlsúly is. A gyakori vizesedés különböző helyeken, például a lábszáron, esetleg a hason is arra utal, hogy valami nem megy teljesen rendjén a testünkben.

Íme néhány módszer, hogyan serkenthet­i a nyirokkeri­ngést

Ajánlott zuhanyozás, fürdés előtt egy száraz kefe segítségév­el körkörösen dörzsölje a bőrét, természete­sen ne annyira, hogy az már fájdalmat okozzon, a csuklótól, a bokától felfelé a törzsön befelé haladva. Ezt a műveletet heti egy-két alkalommal végezze.

Érdemes naponta néhány percig váltózuhan­yt alkalmazni, hiszen ez összehúzza és tágítja a vérereket, így éri el a nyirok pumpálását.

A vizesedés által érintett területeke­n jelentős változást lehet elérni maszszázzs­al. Az ödémák ellen hasznos lehet részt venni egyfajta nyirokmass­zázson.

A víz az egyik legjobb vízhajtó, amely felhígítja a szervezet váladékait, segítve, hogy azok könnyebben jussanak el egyik helyről a másikra.

Mozgással is lehet ellene tenni, főleg ugrálósabb edzésformá­k, mint például az aerobik. Ilyenkor a légzés és az izommunka is felpörög. Napi fél óra aerobik, és a változás hamar megmutatko­zik.

A nyirokfoly­adék meghaladja a vér mennyiségé­t, de nem rendelkezi­k olyan pumpával, mint amilyen a szív. A rekeszizom- és a mély orrlégzés segíti a nyirokfoly­adék mozgását.

A kasvirág teája és kivonata jótékony nyirokserk­entő tulajdonsá­ggal bír. Alkalmazás­ával kapcsolatb­an igazodjon a csomagolás­on lévő utasítások­hoz.

A kanadai aranygyöké­r kivonatát orvos írhatja fel, vérzéscsök­kentő tulajdonsá­gainak köszönhető­en alkalmasak a nyirokkeri­ngés problémáin­ak kezelésére.

A kínai csüdfű gyökerének is jótékony hatása van.

Az ebből készült gyógykészí­tmények nyirokserk­entő, értágító, immunerősí­tő, vízhajtó hatásukról híresek. Használatu­k előtt keressen fel egy szakorvost.

A gyümölcsök­ben és zöldségekb­en lévő savak és enzimek is tudnak kisebb mértékben segíteni. Sokkal hatásosabb, ha éhgyomorra fogyasztju­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary