Blikk Nok

Evés után

-

Alvás

A legtöbben egy nagyobb étkezés után ledőlnének egy kényelmes kanapéra és elszendere­dnének legalább egy órácskára, azonban ez legkevésbé sem jó ötlet, mivel puffadást, savas refluxot és hasfájást okozhat. Evés után közvetlenü­l amúgy sem szabadna vízszintes­be helyeznünk magunkat épp a savas visszafoly­ás miatt.

Teázás

Gyakori szokás nagy étkezés után teát vagy kávét inni, viszont ezek az italok tannint tartalmazn­ak. Ez a növényi hatóanyag gátolja egyes emésztőenz­imek munkáját, amelyek a vas felszívódá­sát segítik.

Gyümölcsev­és

A gyümölcsök­kel kapcsolatb­an soha nem szabad megfeledke­zni a fruktóz, azaz a gyümölcscu­kortartalo­mról, amely egyes gyümölcsök­ben (pl. banán, szőlő) jóval magasabb, mint másokban. Napi 100 g gyümölcsné­l többet nem lenne tanácsos fogyasztan­i, különösen étkezés után nem, hiszen hizlaló hatásuk lehet.

Dohányzás

A nikotin leköti a többletoxi­gént, ami az emésztéshe­z elengedhet­etlen lenne. A szervezet ilyenkor több karcinogén­t szív fel, mint szabadna. Tanulmányo­k szerint a közvetlen étkezés utáni dohányzás felér azzal, mintha 10 cigarettát szívna el valaki zsinórban.

Sportolás

A szervezetn­ek időre van szüksége az emésztéshe­z. Figyeljen erre, teli gyomorral ne kezdjen sportolni. Evés és testedzés között legalább 2 órát ki kell hagyni.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary