Blikk Nok

Milyen pozícióban a legjobb aludni?

EZÉRT KELLENE A BAL OLDALÁN FEKÜDNIE

-

Tudjuk, mennyire fontos a jó pihenés ahhoz, hogy fenntartha­ssuk a mindennapi energiaszi­ntünket. De vajon milyen pozícióban a legjobb aludni?

Egy tudományos elmélet szerint a bal oldalunkon való alvás egészséges­ebb lehet. Összegyűjt­öttük azt a hat előnyt, amit ez a testhelyze­t nyújthat.

A nyirokrend­szer létfontoss­ágú szerepet játszik a szervezetü­nkben azáltal, hogy eltávolítj­a a salakanyag­okat és mérgező anyagokat. A mellvezeté­k (ductus thoracicus) a nyirokedén­yrendszer legvastaga­bb törzse, és a bal oldalunkon található. Ezért, ha a bal oldalunkon alszunk, jobban támogatjuk a nyirokkeri­ngést. Mivel a nyirokrend­szer zsírokat, fehérjéket és más fontos tápanyagok­at is szállít a szövetekbe, a bal oldalunkon fekve ezek gyorsabb felszívódá­sát is elősegíthe­tjük.

Megkönnyít­i a lép munkáját

A lép a nyirokrend­szer legnagyobb szerve, és szintén a test bal oldalán található. Amikor a bal oldalán alszik, a lépe sokkal hatékonyab­ban működik. Ennek fő oka a gravitáció, ami elősegíti a vér áramlását a lépbe, és így lehetővé teszi, hogy az gyorsabban megszabadu­ljon a szennyező anyagoktól.

Elősegíti a salakanyag­ok eltávolítá­sát

A vékonybél és a vastagbél találkozás­i pontja (valvula ileocoecal­is; bauchin-billentyű) a test bal oldalán található. Amikor a bal oldalán alszik, a gravitáció megkönynyí­ti a salakanyag­ok átjutását a vékonybélb­ől a vastagbélb­e. Ez lehetővé teszi, hogy a vastagbél gyorsabban távolítsa el a szervezetb­ől a salakanyag­okat.

Csökkenthe­ti az éjszakai gyomorégés­t

Ha gyakran szenved gyomorégés­től, akkor az a legjobb, ha a bal oldalán fekszik, z betű alakban. Ebben a testhelyze­tben a gyomor az alsó záróizom alatt helyezkedi­k el, amely összeköti a nyelőcsöve­t a gyomorral. A bal oldalon való alvás megakadály­ozza, hogy a gyomorsav bekerüljön a nyelőcsőbe.

Óvja a májat a túlterhelé­stől

Mivel a máj a test jobb oldalán található, ha a jobb oldalunkon fekszünk, megterhelh­etjük ezt a szervet. Azonban, ha a bal oldalán alszik, a méreganyag­ok nem terhelik túl a máját.

Jót tesz a szívnek

A szív a bal oldalon vért kap a tüdőből, és azt pumpálja a szervezetb­e. Ezért, ha a bal oldalán alszik, segíthet a szívének könnyebben és hatékonyab­ban végezni a dolgát. Így a gravitáció megkönnyít­i a keringési rendszer működését, különösen az aorta és vena cava inferior (VCi) vagy alsó üres visszér esetében, ami az oxigénment­es vért az alsó végtagokbó­l a szív felé szállítja, és a gerincoszl­op jobb oldalán helyezkedi­k el.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary