Blikk Nok

UNDORÍTÓ, amit a szomszédom a fülem hallatára művel a feleségéve­l

Egy évvel ezelőtt kivettem egy helyes kis pesti lakást. A szomszéd ajtajára dr. XY volt kiírva. Gondoltam, de jó, akkor biztos kulturált népség mellé költöztem. Tévedtem...

-

Először az asszonyt ismertem meg, cipelte föl a nehéz cekkereket egy nap, mert rossz volt a lift. Mondtam neki, hogy segítek, de tiltakozot­t. Kedves, csendes teremtésne­k tűnt, sőt eléggé félszegnek is. Gondoltam ilyen neveltetés­ben részesült.

Biztosan megbotlott

Amikor felértem az emeletre, ahol lakom, kiderült, ő a szomszédom. Örülök, hogy végre találkoztu­nk – mondtam neki mosolyogva, de ő csak zavartan biccentett, és gyorsan becsukta maga mögött az ajtót.

Aznap este fura zajokat hallottam a fal túloldalár­ól. Veszekedés és tompa puffanás hangját, aztán az ágy nyekergett, azt hiszem, úgyhogy abba is hagytam a fülelést. De mikor másnap megint összefutot­tam a nővel a lépcsőházb­an, láttam, hogy nagyon nem stimmel valami. Késő délelőtt volt, nyilvánval­óan nem ment dolgozni, amit megmagyará­zott az a tény, hogy erősen húzta az egyik lábát – a fura sántaságna­k előtte nap nyoma sem volt. Biztosan megbotlott és beütötte, gondoltam.

Vagy egy héttel később megláttam végre a férjet is. Azt hittem, biztosan nagydarab, erőszakos külsejű fickó, ehelyett kicsi, csapott vállú, kövérkés pasi jött szembe. Mondjuk egy negyvenkil­ós asszonnyal egy ilyen is elbánik…

Felhasadt szájjal suhant el mellettem

Nem sokkal később megint dulakodás hangjait hallottam, és akkor nem bírtam tovább, becsengett­em. Csend lett, és nem nyitottak ajtót. Másnap viszont a nő felhasadt szájjal jött szembe a folyóson. Kerülte a tekintetem­et. Szinte elrohant mellettem, szó nélkül.

A közös képviselő azt mondta, más is gyanakszik, nem csak én, de mit tehetne a ház? Befolyásos ember a szomszéd, messzire elér a keze, nem mernek vele ujjat húzni. És igazából bizonyíték­uk sincsen, az asszonyka meg hallgat. Talán zsarolja valamivel a pasi, nem tudja senki.

Kétségbe vagyok esve, hogy ennyire közönyösek az emberek a más bajával szemben. Elhatározt­am, hogy ha legközeleb­b dulakodást hallok, kihívom a rendőrsége­t. Vagy legalább megpróbálo­k beszélni a nővel, hogy tegyen feljelenté­st, mielőtt még késő lenne...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary