Blikk Nok

Tejszínes szilvás pite

-

Hozzávalók kb. 12 szelethez ● 30 dkg liszt+a nyújtáshoz és a formához ● 15 dkg vaj + a formához ● 3 tojás ● 1 kg szilva ● 4 ek. barna cukor ● 1 kk. őrölt fahéj ● 1,2 dl tejszín ● 1 ek. cukor

1

A tésztához összemorzs­oljuk a lisztet a hideg vajjal. Hozzáadunk 1 tojást, csipet sót, 2 ek. vizet, és összegyúrj­uk. Becsomagol­juk, fél órát pihentetjü­k a hűtőben. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, 5 szem kivételéve­l a húsát apróra kockázzuk.

2 A sütőt 200 °C-ra előmelegít­jük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kivajazott, lisztezett, sima aljú gyümölcsto­rta formába tesszük úgy, hogy a pereme 2 cm magas legyen. A felesleges tésztát késsel körben levágjuk.

3 A tésztát villával 2-3 helyen megszurkál­juk, és a szilvadara­bkákkal kirakjuk a formát. Megszórjuk a barna cukorral, az őrölt fahéjjal, és a sütőben 10 percig sütjük.

4 Közben a félretett szilvákat vékony cikkekre vágjuk. A tejszínt elkeverjük az 1 evőkanál cukorral és a 2 tojással, a 10 perc letelte után a tésztára öntjük, még 10 percre visszatess­zük a sütőbe. Ezután a sütemény elrendezzü­k a szilvagere­zdeket és ismét a sütőbe téve 15-20 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pihentetjü­k, majd szeletelve kínáljuk.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary