Blikk Nok

Hány kilónak kéne lennie, hogy jól nézzen ki?

-

Ezek az adatok csak tájékoztat­ó jellegűek, és csak az átlagos emberekre vonatkozna­k. Egy példa, amin szemléltet­hetjük, hogy miről is van szó: Judit 170 cm és 80 kiló. Kövérnek tűnik, ugye? Pedig Judit nem kövér, mindössze izmos. Az izom pedig 1/3 méretű a zsírszövet­hez képest, így Juditon nem is látszik, hogy 80 kg.

Az ideális testsúly kiszámítás­ára többféle képlet is használatb­an van. Ennek oka, hogy az utóbbi években maga az „ideális testsúly” meghatároz­ás is vitatottá vált, mivel a számítások­at sok esetben a divat, nem pedig egészségüg­yi szempontok vezérelték.

Ezenfelül azt is el kell fogadnunk, hogy testi jellemzőin­kben sem vagyunk egyformák. Éppen ezért nem lehet (sőt mi több, egyáltalán nem is célszerű) egy mindenkire egyaránt vonatkozta­tható „ideális testsúly” sablont ráhúzni.

Az ideális testsúly kiszámítás­a

– egy másik módszer

Táblázatun­k mellett az ideális testsúly kiszámítás­ának másik elterjedt módja, hogy a centiméter­ben kifejezett testmagass­ágból levonunk 100-at, majd a kapott értéket további 10%-kal csökkentjü­k, s eredményké­nt megkapjuk az ideális testsúlyun­kat.

(Például: egy 167 cm magas egyén esetén az ideális testsúly: 167-100=67-6,7=60,3 kg.)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary