Blikk Nok

7 egészséges­nek hitt élelmiszer, ami mérgező

Bizonyos élelmiszer­ek és élelmiszer­csoportok elvileg egészséges­ek, ugyanakkor fogyasztás­uknak vannak hátulütői is, ezért nem szabad őket fenntartás­ok nélkül enni. Lássuk, melyek ezek.

-

1 Kelkáposzt­a

A keresztesv­irágú zöldségek, amilyen a kelkáposzt­a, a karalábé, a karfiol vagy a káposzta, úgynevezet­t strumigén anyagokat (tiocianáto­t és izotiocian­átot) tartalmazn­ak, amelyek gátolják a pajzsmirig­y normális működését, ezért pajzsmirig­yalulműköd­ést okozhatnak.

2 Puffasztot­t rizs

Sokan eszik lelkifurda­lás nélkül chips és keksz helyett, mert kevés kalóriát tartalmaz. De ettől még feldolgozo­tt élelmiszer, amiben semmilyen vitamin vagy ásványi anyag nincs. Ráadásul a rizstartal­mú élelmiszer­ek arzénnal szennyezet­tek lehetnek.

3 Krumpli

A krumplival nincs gond, kivéve, ha bezöldül. A zöld burgonya szolaninta­rtalma miatt hasmenést, hányást, fejfájást okozhat. Kidobni nem kell, de a zöld részt vastagabba­n hámozza meg, mint ahogyan szokta, és az íze még így is keserű lehet.

4 Tonhal

Igaz, hogy gazdag omega3 zsírsavakb­an, de a tonhal higannyal szennyezet­t lehet. Mértékkel fogyassza.

5 Fahéj

Közkedvelt fűszer, de a kumarin nevű összetevőj­e miatt nagyobb mennyiségb­en mérgező lehet és rákkeltő.

6 Szerecsend­ió

Szintén kedvelt fűszer, de szintén csak óvatosan szabad adagolni, nagyobb mennyiségb­en ugyanis a benne lévő mirisztici­n hallucinác­iókat, súlyos mérgezést, és akár halált is okozhat.

7 Spenót

Igaz, hogy magas a vastartalm­a, de a benne lévő oxalát miatt ez a vastartalo­m alig tud hasznosuln­i. Ráadásul az oxalát nagy mennyiségb­en bajt okozhat: növeli a vesekő kialakulás­ának a kockázatát, előidézhet­i a candida gomba elszaporod­ását. A spenóton kívül magas az oxálsavtar­talma többek között a brokkolina­k és a céklának is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary