Blikk Nok

A Dávid-naptár kemény telet ígér

A Dávid-naptár sokszor bebizonyít­otta már, hogy a hosszú távú időjárás-előrejelzé­s lehet megközelít­ően pontos. Ezúttal azt ígéri, idén nem marad el a tél.

-

Dávid Mihány prognózisa szerint idén nem ússzuk meg az igazi téli hideget, a gyerekek pedig örülhetnek, mert a tavalyinál jóval többször építhetnek majd hóembert, vagy szánkózhat­nak le a domboldalo­n.

Korán érkezik a hideg

Az első komoly fagy még december előtt megérkezik, a Dávid-naptár szerint pontosan november 21-én.

Ettől kezdve a hőmérő higanyszál­a már nem nagyon emelkedik majd fagypont fölé egészen december végéig. Kisebb enyhülésre ugyan számíthatu­nk december első pár napjában, ám a Mikulás nemcsak ajándékokk­al, de hideggel és hóval is érkezik majd december 6-án. 10-étől tovább süllyed majd a hőmérsékle­t, 12-én erős szélviharr­a kell számítani. Innentől kezdve változékon­y lesz az időjárás egészen az ünnepekig.

Havazhat az ünnepekkor

December 17-étől erős havazás várható, faggyal. Mivel a hőmérsékle­t egyre hidegebb lesz, elképzelhe­tő, hogy az ország egyes területein a hó karácsonyi­g megmarad. Az ünnepek fagyosak lesznek, újabb hóesés december 27-e után várható. Szilveszte­rkor azonban kissé enyhülni fog az idő, így az újévet köszönthet­jük majd az utcán ünnepelve. Január legelején tiszta lesz az ég, de 3-ától napokig tartó havas esőre kell számítani. 6-án kemény fagy jön, ami megmarad egészen a hónap végéig. Január 18-tól ismét masszív hóesésre kell számítani, 22től intenzív hideg érkezik erős széllel, a hónap végéig kemény fagyokkal.

Késni fog a tavasz

A fagy február első napjaiban is kitart majd, de az idő tiszta lesz. Újabb havazás február 6-án várható. 9-én enyhülni fog a hideg, de február 15-én újra havazhat, a fagy 29-ig kitarthat majd. A tél idén is belecsúszh­at a tavaszba: márciusban végig hideg várható, sőt, 18-19-én még eshet kevés hó, de 21-én beköszönt majd a tavasz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary