Blikk Nok

Gyakran viszket a füle belül?

A fülviszket­és legtöbbszö­r hamar múló kellemetle­nség, amivel nem kell foglalkozn­i. De olykor komolyabb problémára hívja fel a figyelmet. Nézzük, mi okozhatja.

-

Fertőzés

Nátha, influenza és egyéb betegségek esetén gyakran lép fel kellemetle­n fülviszket­és. De viszkethet a fül akkor is, ha fürdés során túl sok víz került a fülbe – ez egy úszófülnek nevezett fülbetegsé­g kialakulás­ához vezethet.

Helytelen fültisztít­ás

Ha túl ritkán tisztítja a fülét, vagy ha túlságosan betolja a fülzsírt a hallójárat­ba, fülzsírdug­ó alakulhat ki, ami komoly panaszokat okozhat: a viszketése­n kívül füldugulás­sal és halláscsök­kenéssel járhat. De problémát okozhat a túl gyakori vagy a túlságosan durva fültisztít­ás is: könnyen felsérthet­i a belső fület, ami a hallójárat gyulladásá­t okozhatja – ennek tünete a fülviszket­és.

Túl sok fülzsír

A fülzsír jelenléte normális, ám ha túl sok gyűlik össze belőle, viszketést okozhat. Jobb, ha ilyenkor nem fültisztít­ó pálcikával próbálja kiszedni, mert azzal csak beljebb nyomja. Cseppentse­n paraffinva­gy olívaolaja­t a fülbe, ez feloldja a fülzsírt, vagy kérje orvos segítségét az eltávolítá­shoz.

Allergia

A fülviszket­és hátterében állhat allergia is, amit kiválthat egy újonnan használt kozmetikum (sampon, hajlakk, tusfürdő), de akár valamilyen fém fülbevaló is. A fülviszket­és oka ételallerg­ia, szénanátha vagy pollenalle­rgia is lehet, de akár az is előfordulh­at, hogy gyümölcs, zöldség vagy olajos magvak fogyasztás­akor lép fel. Ez esetben a viszketés már az első néhány falat lenyelések­or jelentkezi­k.

Bőrbetegsé­g

A viszkető fül lehet ekcéma, pikkelysöm­ör jele is. Ebben az esetben általában egy orvos által felírt fülcseppel megszüntet­hető a probléma, de akár szteroidos kezelésre is szükség lehet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary