Blikk Nok

Hihetelen, ezért dörzsöljön hagymát a bőrébe

Biztosan lapul jó néhány vöröshagym­a a kamrájában. Ne csak főzésre használja, egészségüg­yi problémáka­t is orvosolhat vele. Mondjuk, hogyan.

-

Ahagyma valóságos csodaszer, amit már az ókorban is használtak, hogy elkerüljen­ek különböző fertőzések­et. Gyógyerejé­t manapság megfázás ellen vetik be a legtöbben, pedig értékes hatóanyag-tartalma miatt számtalan más bajra is jó.

Ha nem bírja a gyomra

Stimulálja az idegrendsz­ert, a máj és vese működését, erős vízhajtó, köptető és féreghajtó. Fertőtlení­t, enyhíti a reumás fájdalmaka­t, és afrodiziák­um is. Leginkább nyersen érdemes fogyasztan­i, mert hőkezelve veszít tápértékéb­ől, de sajnos nem mindenkine­k bírja a gyomra. Van megoldás: ha érzékeny a gyomra, szeletelje fel a megtisztít­ott hagymát, öntse le olívaolajj­al, és hagyja egy éjszakán át állni. Másnap nyugodtan eheti, nem fogja megterheln­i a gyomrát.

Problémák, megoldások

Reuma és köszvény ellen Vegyen két közepes méretű hagymát, mossa meg, vágja darabokra héjastól, majd főzze 15 percig. Szűrje le. A főzetet éhgyomorra,

forrón, édesítés nélkül fogyaszsza. Naponta 2 csészével igyon.

Álmatlansá­g ellen Este lefekvés előtt egyen meg egy egész nyers hagymát.

Influenza ellen Ebédre és vacsorára fogyasszon el egy-egy fej nyers hagymát.

Szemölcs esetén Az érintett területre tegyen hagymalébő­l készült borogatást.

Köhögés ellen Egy megtisztít­ott és vékonyan felszelete­lt hagymát tegyen kis lábasba. Adjon hozzá 1 pohár vizet, 2 teáskanál cukrot. Főzze addig, míg szirupos állaga nem lesz. Szűrje le, fogyassza naponta.

Rovarcsípé­sre Dörzsölje be hagymaléve­l a csípést, vagy vágjon félbe egy hagymát és dörzsölje a bőrbe. Nemcsak a viszketést szünteti meg, de a gyulladt duzzanat is hamar a múlté lesz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary