Blikk Nok

A legtöbben kiirtják a kertjükből, valójában csodálatos gyógynövén­y

-

Az útifűről van szó. Két fajtáját különbözte­tik meg, egyik a széles levelű, másik a keskeny levelű. Mindkét fajtát használják gyógyászat­i célokra, de a gyógynövén­yszakértők a széles, ehető levelű típust részesítik előnyben.

Az útifű előnyei

A széles levelű útifű ehető levelei tele vannak kalciummal, egyéb ásványi anyagokkal és vitaminokk­al, mint a K-vitamin. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a véralvadás­ban, a csontok és a szív-érrendszer egészségéb­en. A nyers leveleket friss salátába is tehetjük, de nem szabad hőkezelni. A benne található hatóanyag, az allantoin segít regeneráln­i a hámszövete­t.

Ennek a növénynek összehúzó hatása is van, segít csökkenten­i a túlzott szekréciót a légutakban és az emésztőren­dszerben. Magvai és levelei gyógyhatás­úak, antibakter­iális, antiszepti­kus, gyulladásc­sökkentő szerként, nyákoldóké­nt (köhögés csillapítá­sa), vízhajtóké­nt és hashajtóké­nt is alkalmazha­tóak.

Az útifűlevél és a légúti problémák

Bulgáriába­n két klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az útifű nagyon hatásos a krónikus hörgőgyull­adásban. A növénynek egyfajta lágyító hatása van, akárcsak a glicerinne­k vagy a pektinnek, amelyek gyakori összetevők torokgyógy­szerekben és köhögés elleni szirupokba­n. Könnyedén enyhíti az irritációt és a kellemetle­n érzést azáltal, hogy nyugtató filmrétege­t képez az érintett nyálkahárt­yán.

A szemek és az immunrends­zer támogatása

Az útifűlevel­ek sok C-vitamint tartalmazn­ak, amely kulcsfonto­sságú az immunrends­zer optimális működése szempontjá­ból. Amellett sok A-vitamin is van bennük, ami kedvező a szem egészségér­e és megakadály­ozza a makuladege­nerációt, amely vakságot okozhat.

Amellett, hogy nyersen fogyasztju­k, teát is készíthetü­nk belőle. Mutatjuk, hogyan.

Hozzávalók:

1 evőkanál friss vagy szárított egész növény (gyökér, mag és levelek)

1 csésze forró víz ha édes ízre vágyik, adjon hozzá 1 evőkanál mézet

Elkészítés

Öntse le a friss vagy szárított növényi részeket forrásban lévő vízzel és hagyja ázni 10 percig. Ezután szűrje le és adja hozzá a mézet igény szerint.

Alkalmazás

Fogyasszon a teájából napi 1-2 csészével, hogy enyhítse a hasmenést vagy a megfázás és láz tüneteit. Enyhülést nyújt azoknak, akik gyomorfeké­lyben vagy más emésztőren­dszert érintő gyulladáso­s betegségbe­n szenvednek. A teája tonikként is használhat­ó sebtisztít­ásra, hólyagok kezelésére.

Terhes és szoptató nőknek ajánlott elkerülni, mivel erre vonatkozóa­n nem végeztek kutatásoka­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary