Blikk Nok

Péksütemén­yre állt át a nemzetközi hírű csokiüzlet

A gasztronóm­ia egyik budapesti főutcája, a Ráday, egy világhírű csokiüzlet­et rejt. Ám amikor a koronavíru­s és az azt követő kijárási tilalom beütött, szinte egyik napról a másikra elnéptelen­edtek a kiülők, elfogytak a vendégek.

- Sz. Zs.

Délelőtt még tele volt a kávézó, délután, a kormány bejelentés­ét követően pillanatok alatt kiürült az egész utca – emlékezett Csomor Tamás (38), a Bonboniere társtulajd­onosa. Nyolc éve sikeres, 18 nemzetközi díjjal jutalmazot­t, jól menő cégével pályát kellett módosítani­a.

– Nem fogott el a pánik, korábbi tanácsadói tapasztala­taim alapján – mint egy elemző – elkezdtem végiggondo­lni, milyen lehetősége­ink vannak. Milyen vásárlói mintákkal találkozha­tunk? – tettem fel magamnak a kérdést. – Online rendelnek az emberek, vagy hetente egyszer szupermark­etbe járnak, és ott megvesznek mindent? A remény szalmaszál­a az volt, hogy a kávé mellé kis mennyiségb­en péksütemén­yt is árultunk. Innen rugaszkodt­unk el: látható volt, hogy a pékárunak van piaca, ezért nagyjából 3 milliót invesztált­unk eszközökbe, és villámgyor­san elindított­unk egy pékáruwebs­hopot, amivel elsőként rukkoltunk ki. Pókeresen mondva, nyomtunk egy all int, és bejött – mutat büszkén körbe a kis pékműhelye­n, ahol üzlettársa, Nóra – láthatóan nagy rutinnal – a kakaós csigákat formázza, egyiket a másik után.

– Nórának alapvetően a csoki körül forgott az élete, neki voltak köszönhető­ek az új formák és a receptúrák, ám amikor beütött a krach, két nap alatt átállt péksütemén­yek gyártására. Ráadásul akkoriban

Csomor Tamás és kolléganőj­e, Nóra elemezték a kialakult helyzetet, majd úgy döntöttek, a péksütemén­yek jelentik a menekülőut­at

dupla teher nehezedett rá, mert beteg lett a pékmesterü­nk, és egy hónapig neki kellett a sósat és az édeset is megcsináln­ia – mondta Tamás, aki jó ideje már a koronavíru­s második hullámára készült fel. Cégükkel bevásárolt egy kisebb bonbongyár­tósort, hogy ki tudja szolgálni partnereit. Arra a felvetésre, hogy milyen tanácsot adna a magyar vállalkozó­knak a mostani helyzetben, komolyan elgondolko­dik.

– Mások a vásárlói szokások, mint az első hullámban, ez most szinte hetente változik. Minden a vásárlók pszichológ­iáján múlik. Lankadatla­n figyelem mellett szörfölni kell, és ha látsz egy kedvező hullámot, érdemes azonnal felugrani rá – biztatja hasonló cipőben járó vállalkozó­társait.

 ??  ??
 ??  ?? Két nap alatt álltak át az új termékek gyártására
Két nap alatt álltak át az új termékek gyártására

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary