Blikk Nok

Koronavíru­sos lett a kollégám!

Munkaadót és munkaválla­lót egyaránt foglalkozt­at a kérdés: mi a teendő abban az esetben, ha egy kollégáról kiderül: megfertőző­dött az új koronavíru­ssal. Szakértőnk elárulta, kinek kell karanténba vonulnia, és mikor lehet visszatérn­i a munkába.

-

nősülő kollégák esetében is sor kerülhet kéthetes házi karanténra – mondta dr. Spányik András, hozzátéve, hogy ha a vezetőség óvatosabb, és szeretné nagyobb biztonságb­an tudni a munkaválla­lóit, saját szabályozá­ssal az ÁNTSZ által meghatároz­ott kontaktsze­mélyeken kívül akár másokat is kivonhat a munkavégzé­sből, vagyis „házon belül” hozhatnak olyan óvintézked­éseket is, amelyek a hivatalos rendelkezé­seken túlmutatna­k.

Nem lehet elégszer ismételni Covid–19-re utaló tünetek

● hőemelkedé­s, láz, hidegrázás

● torokfájás

● nagyfokú gyengeség

● száraz köhögés

● hasmenéses tünetek

● orrfolyás (ha ismert allergiás a páciens és más tünete nincs, valamint antiallerg­ikumra múlnak a tünetei, a vízszerű orrfolyás önmagában nem tekinthető Covidra utaló tünetnek!)

beigazolód­ik, sokakat foglalkozt­at az a kérdés is, hogy mikortól tekinthető valaki hivatalosa­n is gyógyultna­k. Spányik András a következők­épp foglalta össze a választ: – Ha a beteg legalább három napja láztalan, légúti tünetei megszűntek és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultna­k nyilváníta­ndó. A tünetmente­s fertőzötte­k elkülöníté­sét a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary