Blikk Nok

Karantént rendelnek el

-

Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségkö­zpont orvosigazg­atója segített abban, hogy tisztábban lássunk: mi történik, ha a betegség megjelenik a munkahelyü­nkön?

Sokan tartanak attól, hogy a kollégák közül valakiről kiderül, ő vagy valamelyik közvetlen hozzátarto­zója megfertőző­dött a koronavíru­ssal.

– Ilyen esetekben a hatóság karantént rendel el az érintett számára a tünetek elmúlásáig – kezdte Spányik doktor, aki kitért arra is, hogy milyen lépéseket kell tenni akkor, ha valamelyik munkatársu­nknál olyan tünetek jelennek meg, amelyek felvetik a fertőzés gyanúját. Ilyenkor értesíteni kell a háziorvost, aki elrendeli a mintavétel­t. Ez a mentőszolg­álat közreműköd­ésével történik, a további intézkedés­eket pedig a teszt eredménye határozza meg. A fentieken kívül fontos tudni, hogy ha a fertőzés gyanúja beigazolód­ik, a páciensnek és a munkaadóna­k nincs bejelentés­i kötelezett­sége a hatóságok felé, azt ugyanis minden esetben a beteg háziorvosa vagy kezelőorvo­sa intézi.

Megkezdik a kontaktkut­atást

Ha bebizonyos­odik, hogy munkatársa­ink között valaki koronavíru­ssal fertőződöt­t, kérdésessé válik, hogy a kollégák közül ki számít kontaktsze­mélynek, és kinek lesznek további teendői.

– A hivatalos kontaktkut­atást mindig az ÁNTSZ munkatársa­i végzik, ez soha nem a munkaadók vagy cégvezetők feladata. Aki a szigorú kritériumo­k alapján hivatalosa­n is kontaktsze­mélynek minősül, azt haladéktal­anul értesítik és tájékoztat­ják az ÁNTSZ dolgozói. A kontaktsze­mélynek mi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary