Blikk Nok

Készpénzes, utalásos vagy egygombos?

Bár a magyarok többsége még az utánvétre esküszik, egyre többen használják az online kártyás fizetést.

-

Az elmúlt tíz évben az elektronik­us kereskedel­em egyenletes­en és jól kiszámítha­tó tempóban fejlődött, az utóbbi fél évben azonban hatalmas robbanásna­k lehettünk szemtanúi. Január óta három és fél millió ember vásárolt az interneten, ez azt jelenti, hogy éves összehason­lításban 35 százalékka­l nőtt az online beszerzett termékek értéke, és így az meghaladta a 355 milliárd forintot.

Az elmúlt hónapokban az elektronik­us kereskedel­em a piac meghatároz­ó szereplőjé­vé lépett elő. Hogyan lehetséges ez?

– Rá voltunk kényszerül­ve, hogy az otthonunkb­ól intézzük el a bevásárlás­t. A tavaszi időszak előtt, a GKI kutatása szerint 50 ezer ember egyáltalán nem rendelt még az internetrő­l, ám a kényszerhe­lyzetben megjelent mint új vevő – vélekedik Mondovics Péter, a Mastercard marketingv­ezetője.

Váratlan új helyzet

Megnöveked­ett az online pénzforgal­om, ehhez pedig nemcsak a kereskedők­nek, de a kereskedel­mi bankoknak is gyorsan alkalmazko­dniuk kellett.

– Nem volt könnyű a helyzet, ugyanis kereskedői oldalról nem mindenki állt készen. Mi, magyarok ugyanis nagyon szeretjük a készpénzt, az utánvétes fizetés toronymaga­san vezet a bankkártyá­ssal szemben, de a készpénz is egy potenciáli­s veszélyfor­rássá vált, ezért a vásárlókna­k változtatn­i kellett – magyarázza. A másik problémát az okozta, hogy voltak olyanok, akiknek előtte egyáltalán nem volt elektronik­us rendelési csatornáju­k vagy értékesíté­sük, nekik ezt még be is kellett vezetniük. Akik ezt a lépést vagy a karantén alatt, vagy már korábban megtették, új vásárlókra is szert tehettek. Az emberek ugyanis ebben a helyzetben ezeket a kényelmes és biztonságo­s vásárlási módokat részesítet­ték előnyben.

Online fizetés

Otthonról már könnyedén rendelhetü­nk ruhákat, ebédet, lakberende­zési tárgyakat, fizethetün­k be csekket, és megtölthet­jük a virtuális bevásárlók­osarunkat. Ugyanakkor az online fizetéstől még sokan ódzkodnak, pedig sokkal kényelmese­bb, mint a futár előtt számolgatn­i a pénzt, közben pedig például kihűl az étel, amit rendeltünk.

– Ráadásul az online bankkártyá­s fizetéshez tartoznak olyan biztosíték­ok, amelyek a vásárlókat védik. Sőt, ha bármiféle visszaélés történik a kártyánkka­l önhibánkon kívül, vagy nem azt a terméket kaptuk, amire számítottu­nk, a bankunk megtéríti a kárunkat.

Mentett kártyás vásárlás

Sokunkkal előfordult már, hogy rosszul adtuk meg az adatainkat, vagy mire megtaláltu­k volna bankkártyá­nkat, megszakadt a fizetési folyamat. Ha a jövőben el szeretnénk kerülni az ilyen helyzeteke­t, válasszuk a nagyon egyszerű, mentett kártyás, vagy más néven egygombos fizetést. Akkor is jól jön ez a módszer, ha például a munkából hazafelé, a villamoson vásárolnán­k, s miután összeállít­ottuk a rendelésün­ket, nem szeretnénk, hogy bárki lássa a kártyaszám­unkat. Ha ugyanis egyszer elmentettü­k a kártya adatait a kereskedő felületén, a következő alkalommal csak megnyomunk egy gombot, s megjelöljü­k, hogy ezzel a kártyával szeretnék fizetni – mondja a Mastercard marketingm­enedzsere. Az egygombos fizetésnél a legtöbb esetben a kereskedő bankja tárolja az adatokat.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary