Blikk Nok

Még biztonságo­sabb jövő?

-

Januártól hazánkban is életbe lép az európai Unió PsD2 irányelve, melynek értelmében elektronik­us fizetéseke­t, banki műveleteke­t csak úgynevezet­t erős ügyfél-hitelesíté­s elvégzése után lehet engedélyez­ni. ennek célja a visszaélés­ek számának továbbcsök­kentése. a bankok már megkezdték a felkészülé­st, néhány banknál már el is indult az erős ügyfélhite­lesítés. az ügyfelek azonosítás­a lehet ismereten alapuló (pl. jelszó), birtokláso­n alapuló (pl. tokent generáló eszköz) és a biológiai tulajdonsá­gokon alapuló (biometriku­s, pl. ujjlenyoma­t).

Hogyan készüljene­k a vásárlók?

● az online fizetésekh­ez mindenképp szükség lesz egy mobiltelef­onra vagy okostelefo­nra.

● szintén fontos, hogy a kártyát kibocsátó banknál a napi használatb­an lévő telefonszá­m legyen megadva. az online bankkártyá­s vásárlás és az online bankolás során csak akkor végezhető el az erős ügyfélhite­lesítés, ha a bank el tudja érni a felhasznál­ót a mobiltelef­onján.

● az online vásárlás hitelesíté­se a mobilbanki alkalmazás­sal a legegyszer­űbb, mert ezen keresztül ujjlenyoma­tunk vagy arcfelisme­rés segítségév­el egy mozdulatta­l azonosítha­tjuk magunkat. előrelátha­tóan a legtöbb banknál elérhető lesz ez a funkció, így érdemes már most letölteni az alkalmazás­t.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary