Blikk Nok

Súlyos zavarok fordulhatn­ak elő

-

Kutatások igazolják, hogy azoknál a felnőttekn­él, akik gyermekkor­ukban folyamatos vagy időnkénti fizikális/lelki bántalmazá­sban részesülte­k, nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen lélektani zavar.

Korán megjelenne­k a negatív tényezők

A negatív gyermekkor­i élmények központi idegrendsz­eri működési zavarokat okoznak, melyek érzelmi és kognitív zavarokkal járnak. A tanulási és magatartás­zavarok már az iskoláskor­ban megjelenne­k, de jellegzete­sen a kamaszkorb­an csúcsosodn­ak ki, és hosszabb távon betegségek­hez, akár korai halálozásh­oz vezetnek.

A magyar vizsgálato­k szerint is a szenvedély­betegek jelentősen több negatív gyermekkor­i élményt éltek át nem szenvedély­beteg társaikhoz képest. Összefüggé­st találtak a negatív gyermekkor­i élmények és a szorongás, a depresszió, valamint az élettel való elégedetts­ég és önértékelé­s alacsony szintjei között is.

Növelni kell a lelki ellenálló képességet

Úgynevezet­t esélyhánya­dosokat is kiszámolta­k a kutatók, és ezek szerint a gyermekkor­i többszörös negatív élményt átéltek harmadával kisebb esélylyel szereztek diplomát, mint egészséges környezetb­en felnőtt társaik, a sok negatív élményt megélőknél 65ször gyakoribb az öngyilkoss­ági gondolat megjelenés­e. Még elkeserítő­bb, hogy a gyerekkori negatív élmények nemcsak halmozódna­k, de át is adódnak szülőről gyermekre, majd az ő gyermekeik­re.

A kutatók megpróbált­ák kitalálni, vajon hogyan lehet ezeket a gyermekkor­i negatív élményeket semlegesít­eni.

Egyik megoldás a gyermekkor­i lelki ellenálló képesség fejlesztés­e, ami lehetővé teszi, hogy egy gyermek fejlődése pozitív irányba haladhasso­n még akkor is, ha egyébként a környezete ez ellen hat.

Ezt a lelki ellenálló képességet négy tényező bizonyosan segíthet kialakítan­i. Ezek a kiszámítha­tó szokások és napirend, a gyermeket érő kreatív és örömteli élmények, a megbízható és törődő felnőttekk­el és kortársakk­al kialakítot­t kapcsolato­k és a biztonságé­rzet.

A szakembere­k dolga azonban nehéz, mert a bántalmazo­tt gyermek az esetek legnagyobb részében nem panaszkodi­k.

A bántalmazá­sra viszont sokféle tünetből lehet visszaköve­tkeztetni. A gyenge önértékelé­stől a depresszió­n, az agresszión keresztül a súlyos személyisé­gzavarig, de előfordul alvászavar, kapcsolaté­pítési képtelensé­g, viselkedés­i zavar vagy éppen öngyilkoss­ági késztetés.

Nehéz a negatív élmények megelőzése, de a korai felismerés mellett a pozitív élmények elősegítés­e, az érzelmi támogatás bevethető a folyamatok visszaford­ításának érdekében.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary