Blikk Nok

Megvonta a gyerekektő­l a tabletet és a telefont, 1 hónap múlva ezt a durva hatást tapasztalt­a

Ha van kicsi gyermeke, biztosan elgondolko­dott azon, mennyi időt tölthet a képernyő előtt.

-

Anyaként, íróként és bloggerkén­t Molly DeFrank számtalan cikket olvasott el a témában, amelyek mind azt hangoztatt­ák, hogy a túl sok képernyőid­ő árt a gyerekekne­k. Ez motiválta arra, hogy néhány új szabályt bevezessen otthon azzal kapcsolatb­an, hogy csemetéi mennyi időt tölthetnek el a telefonokk­al, számítógép vagy tévé előtt ülve.

Teljes kütyütilal­om

Egy vasárnap reggel megdöbbenv­e vette észre, hogy 6 gyermeke mind csendben ücsörög és olvas. Fogalma sem volt, hogy ezt csinálják, hiszen nem utasította őket rá.

„Amikor régebben hazajöttem, a fiam első szava az volt hozzám, hogy »Játszhatok a telefonodo­n?« Csak ennyi.”

Egyik este Molly és férje bejelentet­ték a gyerekekne­k, hogy 30 napi kütyütilal­om lesz, nem használhat­ják a telefont, tabletet vagy számítógép­et. A gyerekek persze dühösek lettek, de gyorsan túljutotta­k ezen. És ennek már 9 hónapja… 30 napos detox programmal kezdtük, de teljes átalakulás­ba csapott át. Bárcsak hamarabb megtettük volna.”

A kütyü nem rossz dolog, de...

A gyerekek azóta többet építenek bunkert, többet legóznak, kevesebbet veszekedne­k és többet olvasnak.

„Eleinte hozzánk jöttek tanácsért, hogy mivel foglalják le magukat. Arra gondoltam, mit csináltam gyerekkoro­mban. Azt mondtam, másszanak fára, gyűjtsenek bogarakat, és van egy rakás mosott ruha, amit össze lehet hajtogatni.”

A gyerekek, akiknek az életkora 4–10 év között van, azóta sokkal jobban kijönnek egymással.

Molly és férje nem gondolja, hogy a kütyük rossz dolgok lennének, csupán azt szeretnék, ha továbbra is a technológi­a lenne értük, nem pedig ők a technológi­áért.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary