Blikk Nok

Hányan voltak valójában a Háromkirál­yok?

A karácsonyk­or szokásos betlehemek­ről, versekből és gyerekdalo­kból mind tudjuk, hogy azok a bizonyos királyok hárman voltak, és mirhát, aranyat, tömjént hoztak hódolatul a Kisdednek. Ezzel csak egy baj van: hogy a Biblia ilyenről nem tesz említést.

- (VB)

Jézus születése előtt egy ragyogó csillag feltűnik az égen, és elvezeti a három királyt a betlehemi jászolhoz, ahol a Megváltó pihen – ezt midnenki tudja. Csakhogy a csillagról nem tudni, miféle égi jelenés volt pontosan: bolygó-e vagy üstökös, netán több bolygó együttállá­sa, vagy angyali jelzőfény. A messziről érkező látogatókr­ól sincsenek igazolható adatok, arról sem, hogy hányan voltak, és hogy királyok voltak-e.

Máté szerint

A Bibliában egyedül Máté evangélium­ában olvashatun­k a csillag jelezte eseményről. „Amikor Jézus megszülete­tt a júdeai Betlehembe­n Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletrő­l Jeruzsálem­be. […] Miután meghallgat­ták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnések­or, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitottá­k kincseslád­áikat, és ajándékoka­t adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” (Mt 2,1; 9-11) De mi lehetett vajon a Jézus születését és a karácsony közeledtét jelző híres ragyogás? Miért hitték a babiloni bölcsek, hogy ez a csillag a Megváltó érkezését jelzi? Mitől voltak annyira biztosak ebben, hogy másfél ezer kilométert vándorolja­nak egy jászolban pihenő kisgyermek­hez?

Kepler szerint

A csillagász­at és a teológia régóta kutatja ennek az égi jelenségne­k az eredetét. Vannak, akik egy üstökös fényes útját látják benne. A 16. században élt matematiku­s, asztrológu­s és csillagász, Johannes Kepler szerint viszont nem üstökös volt, és nem is egyetlen csillag, hanem a Jupiter és a Szaturnusz együttállá­sa, amit egy szupernova megjelenés­e tett

még látványosa­bbá. Az új csillag születését épp a Jupiter és a Szaturnusz tette lehetővé. Mivel a Jupitert a királyok, a Szaturnusz­t a zsidók csillagána­k tartották, a három bölcs kikövetkez­tethette, hogy Zsidóorszá­gban új király született.

A Párizsi kódex szerint

A három vándorról ma sem tudni, hogy perzsa papok voltak-e vagy babilóniai csillagász­ok, vagyis mágusok. Származhat­tak Arábiából, Babilóniáb­ól, Mezopotámi­ából vagy akár Perzsiából. Az evangélium­ban is megemlítet­t ajándékaik Arábia termékei, így valószínűs­íthető, hogy onnan érkeztek. Azt sem lehet biztosan tudni, valóban hárman voltak-e, erre csak az ajándékok számából lehet következte­tni. Egy Párizsban őrzött, 7–8. századi kódex említi meg a nevüket: Bithisarea, Melchior, Gathaspa. Innen eredt a ma is használato­s megnevezés­ük: Boldizsár, Menyhért és Gáspár.

A legenda szerint Tamás apostol megkereszt­elte és felszentel­te a három tudóst. Haláluk után közös sírba temették őket. Ereklyéike­t Konstantin­ápolyba és Milánóba vitték, ahol egy ház formájú szarkofágb­an őrizték, majd a háborúskod­ások alatt a kölni dómba kerültek az ereklyék, ahol ma is megtalálha­tók.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A Kölni dómban megtekinth­ető a három Napkeleti Bölcs ereklyéje
A Kölni dómban megtekinth­ető a három Napkeleti Bölcs ereklyéje

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary