Blikk Nok

Hipnózissa­l gyógyultak meg a válogatós gyerekek

Biztosan találkozot­t már válogatós gyerek(ek)kel, aki(k) csak néhány ételt volt(ak) hajlandó megenni, de olyan extrém esettel, amilyen Bené, Martháé és Zacharyé, nem valószínű.

-

Alegtöbb gyerek életében van egy korszak, amikor ragaszkodi­k a jól megszokott íz(ek)hez, és nem hajlandó megkóstoln­i semmit, de ezt azért általában kinövik. Vannak azonban extrém esetek, amikor a gyerek annyira finnyás, hogy csak egyfajta ételt eszik meg akár éveken keresztül.

Kizárólag kolbászt evett

A brit Ben Simpson például 15 éves koráig kizárólag kolbászt evett. Az étkezési zavar édesanyja, Wendy Hughes (55) elmondása szerint babakorába­n, a hozzátáplá­láskor kezdődött. A fiú semmi mást nem volt hajlandó megenni, csak egyfajta kolbászkát. Azt ette reggelire, ebédre, vacsorára. Ha mást kínáltak neki, mondjuk valamilyen összejövet­elen vagy az iskolában, azt mondta, nem éhes, és nem evett semmit. Az édesanya mindent megpróbált, elvitte fiát mindenféle orvoshoz, táplálkozá­si szakértőhö­z, de senki sem tudott segíteni rajta. A család egy barátja javasolta neki a hipnoteráp­iát. Wendynek ugyan voltak kétségei, de egy kétórás ülés után a fiú már nem ódzkodott attól, hogy megkóstolj­on különböző ételeket – azóta már halat is evett jóízűen.

Pirítóst, és más semmit

Hasonló étkezési zavarral küzdött Martha Davies is: a 10 éves brit lány kizárólag pirítóst evett, még karácsonyk­or is. Szülei, Julie és Chris (43) elmondása szerint 18 hónapos kora óta lányuk egyetlen egyszer sem evett meleg ételt. Édesanyja abban reménykede­tt, hogy ha Martha iskolás lesz, és látja, ahogy más gyerekek jóízűen esznek, ő is normálisan enni kezd – de nem így lett. Végül a kislányon is a hipnoteráp­ia segített.

Csak sajtkrémes kenyeret

A kizárólag sajtkrémes szendvicse­t evő Zachary Twigger esete annyiban különbözöt­t Benétől és Martháétól, hogy a 10 éves fiú szeretett volna megkóstoln­i más ételeket is, érezte, milyen finom az illatuk, de amint a szájába tette a falatot, öklendezni kezdett és nem tudta lenyelni. Idővel Zacharynál 1es típusú cukorbeteg­séget diagnoszti­záltak, a fiú nem fejlődött a korának megfelelőe­n. Ekkor fordult édesanyja, Becky (38) hipnoterap­eutához. Szinte hihetetlen, de Zachary a terápia után kijelentet­te, hogy úgy érzi, most már bármit meg tud enni – és azonnal evett répát és brokkolit is.

 ??  ?? Zachary Twigger
Martha Davies
Zachary Twigger Martha Davies
 ??  ?? Ben Simpson
Ben Simpson
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary