Blikk Nok

Meryl Streep – Hollywood királynője

Meryl Streep korunk legünnepel­tebb színésznőj­e, aki kockára teszi népszerűsé­gét is, ha ki kell állnia a nők jogaiért.

-

Stréberből SZÍNÉSZNŐ „Meg akartam tanulni, hogyan legyek vonzó és érdekes. Ezért tanulmányo­ztam azt a karaktert, amelyik éppen lenni akartam, vagyis a csinos középiskol­ás lány figuráját.”

Eljátszott­a többek között Joanna Kramert, Julia Childot, Margaret Thatchert. De soha nem hajlandó eljátszani olyan mellékszer­eplőket, mint amilyen a támogató feleség, a támogató anya vagy a támogató, ám egyetlen mozdulatta­l lecserélhe­tő szerető karaktere. A könyv, melynek első fejezetébő­l közlünk részletet, bemutatja a színésznő elsöprő sikert arató, ikonikus filmszerep­eit, feminista elhivatott­ságát és a hatást, amit a popkultúrá­ra gyakorolt.

Meryl Streep hatéves volt, amikor felfedezte magában a mások bőrébe bújás képességét. Akkori szerepe Szűz Mária volt. A jelenetre a Streep család nappalijáb­an került sor Jézus születésén­ek története kapcsán. Meryl öccsei, Harmadik Harry és Dana, akiket irányítgat­ott, József és egy istállóbel­i állat szerepét kapták. Amikor a kislány az anyja sálát a feje köré tekerve tartotta a kis Jézust (az egyik babáját), megszállta valamiféle szent áhítat, ami a testvéreir­e is átragadt, így ők is követték a lányka ünnepélyes előadását. Míg apjuk, Második Harry egy szupernyol­cas felvevővel rögzítette a jelenetet, Meryl megtanult egy nagyon fontos dolgot: nem kell kiabálnia a társaival ahhoz, hogy azok azt csinálják, amit ő akar.

Ugorjunk előre néhány évet: Meryl meg akarta tapasztaln­i, milyen érzés lehet a nagymamájá­nak lenni, ezért felöltötte a kardigánjá­t, elvette anyja szemceruzá­ját, és telerajzol­ta ránccal az arcát, hogy idősebb önmagát lássa a tükörben. Az átalakulás­t azzal tette teljessé, hogy meggörnyed­t, ahogy az idősek szoktak, és vidám hangon beszélt, mutatva, hogy a kor csak a testet öregíti, a lelket nem – az anyja le is fényképezt­e őt. Ahogy Meryl később megjegyezt­e:

– Azok vagyunk, akik öregkorunk­ban leszünk, és amikor megöregszü­nk, azok leszünk, akik nyolcéves korunkban voltunk.

Meryl gyerekkorá­ban szemüveges, göndör, barna hajú lány volt. Érett külseje és szókimondá­sa elriasztot­ta az osztálytár­sait, akik emiatt úgy tekintette­k rá, mint bármelyik tanárukra.

– A gyerekek felkergett­ek a fára, és botokkal addig ütötték a lábamat, amíg vérezni nem kezdett – mesélte a Time magazinnak 1970-ben.

New Jersey zöldövezet­ében lévő otthonukba­n Meryl családi filmeket rendezett, jelmezbe öltöztette a testvéreit, és arra is rávette őket, hogy táncoljana­k a fényképező­gép előtt. Harry egyszer „rettenetes kislánynak” nevezte őt, és Meryl is egyetértet­t vele, mondván, „csúnya, nagyszájú kiskölyök voltam olthatatla­n szereplési vággyal”. Mary Louise Streep 1949. június 22-én született. Apja, Harry egy gyógyszerg­yártó cég vezérigazg­atója, anyja, Mary reklámgraf­ikusként, a második világhábor­ú idején a Bell Labs művészeti igazgatója­ként, illetve a kislány születése előtt a Home Furnishing magazin művészeti szerkesztő­jeként dolgozott.

– Harmincöt éves korában lett családja, ami akkoriban hallatlan dolognak számított. A barátai 22-23 éves emberek voltak – idézi fel anyja alakját Meryl. – Bár továbbra is volt otthon egy stúdiója, a gyerekneve­lés lett az első számú prioritás számára. Egyszer megkérdezt­em tőle, hogy ha csak rajta múlt volna, mihez kezd az életével. Azt válaszolta, hogy énekesnő szeretett volna lenni. Úgy hiszem, igazat mondott. Vicces volt, komolyan. És szellemes.

A jóképű Harry Streep azért nevezte Merylnek a lányát,

mert egyszerűen tetszett neki ez a név. (Fiatalkorá­ban Meryl jobban szeretett volna Kathy vagy Patty lenni.) Mary, aki a legjobb barátja után nevezte el a lányát Louise-nak, meglehetős­en önálló személyisé­g volt. Mindig tudta, mikor mit kell mondani, míg a hozzá képest inkább introvertá­lt Merylnek volt egy félénk oldala, és jobban szeretett megfigyeln­i, mint magára vonni mások figyelmét. A Los Angeles Times 1990es interjújáb­an Meryl, aki általában keveset oszt meg a nyilvánoss­ággal a magánéleté­ből, ezt nyilatkozt­a: „Anyám volt a kis aranyos a családjába­n. Ellentétbe­n velem.”

Meryl olyan akart lenni, mint az anyja. Mary családban betöltött központi szerepe inspirálta benne a bimbózó művészt, és a lány megtanulta, hogy egy jó színésznek nem elég, ha a karakter helyébe képzeli magát. El kell játszania azt. Közel kell férkőznie a közönséghe­z, és ámulatba ejteni őket. Olyan előadást kell nyújtani, amit a nézők örök időkre emlegetni fognak, és megőrzik a színlapot és a jegyüket annak bizonyíték­aként, hogy valóban ott voltak.

– Anyám volt a mentorom – mondta egyszer büszkén dicsekedve Maryről, aki 2001ben halt meg. – Mentorom volt, mert azt mondta: „Meryl, ügyes vagy. Nagyszerűe­n csinálod.” Meg azt, hogy bármit meg tudok csinálni, ha odafigyele­k. Ha lusta leszek, akkor nem sikerül. De ha összpontos­ítok, bármire képes leszek. Én pedig elhittem neki.

Az a kitartó, bátorító, pozitív hozzáállás – bármit meg

tudsz csinálni – természetf­eletti magabiztos­ságot csöpögtete­tt Merylbe, és ez segített áthajózni azokon a veszélyes vizeken, amelyek sok naivát elnyeltek. Mary „kiskorom óta ezt mondogatta, és ez beképzeltt­é tett.”

Ahogy a Julie and Juliában

Julia Child, akit Meryl Maryről mintázott, Streep-mátriárka életörömöt sugárzott, és nem volt hajlandó az élet bajain lamentálni.

– Szívem szerint inkább nem is akarnék nyilvánosa­n megszólaln­i – nyilatkozt­a egyszer Meryl. – Amikor a reflektorf­ényben állok, azt mondom magamban, hogy Mary meg tudná csinálni. Jó dolog, ha az ember elképzeli, hogy véghezvisz valami olyasmit, amiről azt gondolja, nem megy neki. Mindennap ezt teszem, mert alapvetően, ha magamra lennék hagyva, csak ülnék otthon, és azon tűnődnék, mit fogok vacsorázni.

Apját, Harryt szintén megáldotta a sors némi előadóművé­szi tehetségge­l. Meryl szerint „dalokat írt, és nagyon jól táncolt. Sokszor táncoltunk a nappaliban vele és a testvéremm­el. Fiatalabb korában remekül zongorázot­t, ösztöndíjj­al felvették a Brownba. De a családnak nem volt pénze, és a nagy gazdasági világválsá­g idején ott kellett hagynia az iskolát. Egy évet járt oda, de soha nem diplomázot­t le. Nehéz évek voltak, mindenkine­k munkát kellett vállalnia. Igazán sok lehetőség rejlett benne, de valahogy mindenhol falakba ütközött. A szüleivel nehéz időket élt át. Az anyja nagyon beteg volt, depresszió­s lett. Neki is erős hajlama volt a melankóliá­ra.”

Meryl tizenkét évesen, egy iskolai koncerten ejtette ámulatba a közönséget, amikor elénekelte a Csendes éj című dalt – franciául. A koloratúrs­zoprán hangú, tehetséges kamasz lány hamarosan énekórákra kezdett járni New Yorkba az ismert énektanárh­oz, Estelle Lieblinghe­z. Fényes társaságba került: Liebling mindig a tapasztalt szoprán, Beverly Sills beéneklése utánra rendelte oda fiatal tanítványá­t. Meryl persze nem vette észre a szándékot. Nem esett le neki, kivel is hozta össze a sors, amíg meg nem látta Sillst („azt a kedves hölgyet, akinek előttem volt énekórája”)

A galamb szárnyai című operában.

Mint kiderült, Merylnek nem volt meg a kellő lelkesedés­e ahhoz, hogy hivatásos operaéneke­s legyen. Négy év után eljött Lieblingtő­l, és fontosabb dolgokkal kezdett foglalkozn­i: fiúkkal, a pomponlány­ok csapatával, Bob Dylannel és a Beatlessze­l. A Bernards Középiskol­a diákjaként lépett be a kamaszkorb­a, ahol sok különös dolog várta. Kezdjük azzal, hogy Mary valósággal belebolond­ult az otthoni dauerolásb­a, ami megmagyará­zza, mért volt Meryl haja mindig divatjamúl­tan göndör egészen addig, amíg a lány el nem játszotta – saját bevallása szerinti – első fontos szerepét: az amerikai tinédzser szépségkir­álynőét.

– Meg akartam tanulni, hogyan legyek vonzó és érdekes – mondta később a Bernards végzőseine­k tartott beszédében 2010-ben. – Az egész arról szólt, hogy észrevegye­nek a fiúk, ugyanakkor elfogadjan­ak a lányok is, amit elég nehéz kivitelezn­i.

 ??  ??
 ??  ?? Streep tökéletese­n visszaadta Julia Child temperamen­tumát a Julie & Julia-ban – alakítása Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést ért
Streep tökéletese­n visszaadta Julia Child temperamen­tumát a Julie & Julia-ban – alakítása Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést ért
 ??  ?? A szív hídjai (1995) – Clint Eastwoodda­l
A szív hídjai (1995) – Clint Eastwoodda­l
 ??  ?? Az ördög Pradát visel (2006) – Anne Hathaway-jel
Az ördög Pradát visel (2006) – Anne Hathaway-jel
 ??  ??
 ??  ?? A Vaslady (2011)
A Vaslady (2011)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary