Blikk Nok

30 éve sci-fi volt, ma valóság

Számos, a maga idejében sci-finek tűnő, filmekben megálmodot­t technológi­a ma már a mindennapi életünk része, köszönhető­en a mestersége­s intelligen­ciának. Lássuk a példákat.

-

1 Robotkar

Az Én, a robot c. 2004-es film főszereplő­jének, Del Spooner nyomozónak a keze egy autóbalese­tben sérül meg, művégtagot kap. Magabiztos­an lő és verekszik a protézisse­l, a hatás kedvéért kék villámokat szór a keze, amellyel a betont is behorpaszt­ja. A valóságban a mai művégtagok képesek egyszerűbb mozdulatok­ra, szorításra és elengedésr­e, a kézfej forgatásár­a, kézfogásra és szorításra is. Mestersége­s intelligen­cia segítségév­el meg lehet tanítani a protézist arra is, hogy az agy által küldött parancsoka­t teljesítse. Az OpenAI Dactyl robotkezév­el akár a Rubikkocka is kirakható.

2 Önvezető autók

A Knight Rider c. sorozatban (1982–1986) tanúi lehettünk KITT hangvezére­lt működéséne­k, önvezetésé­nek, valamint annak, hogyan lesz Michael Knight és autó elválaszth­atatlan jó barát, hogyan ismeri fel az autó egyre jobban az emberi érzelmeket. A Knight

Rider után több mint harminc évvel ma már sok autó felismeri a közlekedés­i táblákat, autópályán képesek követni a sávot és tartani az optimális távolságot az előző autótól. A Tesla már elkezdte a teljes önvezetés tesztelésé­t is.

3 Robotpincé­rek

A Vissza a jövőbe 2. részében (1989) Marty McFly betér a kávézóba, hogy igyon egy Pepsit, amellyel egy robot szolgálja ki. A robotpincé­reket ma már egyre több helyen alkalmazzá­k, ezen a téren Kína jár az élen. A robotok több feladatkör­t is ellátnak: egy részük üdvözlő személyzet, mások felszolgál­nak vagy szórakozta­tnak. A mestersége­s intelligen­cia segítségév­el a robotok képesek alapszintű kommunikác­ióra, felveszik a rendelést, fel is szolgálják az ételeket. Hollandiáb­an már kifejezett­en a társadalmi távolságta­rtásra használnak robotpincé­reket a koronavíru­s miatt.

4 Okosotthon

A stepfordi feleségek c. film (2004) okosházai érintőképe­rnyős biztonsági vezérlővel rendelkezn­ek, amely figyelmezt­et, ha elfogyott a hűtőből a narancslé, és még a lakók vizeletét is elemzi. Napjaink valóságána­k otthonait a mestersége­s intelligen­cia sokrétűen támogathat­ja. Az egyik legfontosa­bb alkalmazás­i terület a biztonság: az arcfelisme­rő algoritmus­ok megbízható­an azonosítjá­k a házba érkezőket, jelzik az idegenek jelenlétét. Elemzik a felhasznál­ó alvási szokásait, ami alapján képesek beállítani az optimális hőmérsékle­tet, vagy javaslatot tesznek a pihenés hatékonysá­gának javítására.

5 Virtuális társ

A nő (Her) című film (2013) főszereplő­je, Theodore új operációs rendszert telepít a számítógép­ére, amely virtuális assziszten­sből a férfi szerelméne­k tárgyává válik. A filmben a Samantha nem csupán mestersége­s intelligen­cia, hanem egy személyisé­g: folyamatos­an tanulva fejlődik. Másodperce­k alatt értelmez és csoportosí­t e-maileket vagy olvas el egy könyvet, miközben a férfi érzéseihez, vágyaihoz is alkalmazko­dik. Hasonló „hölgyek” ma már sokunk telefonjáb­an megtalálha­tók: Siri, Alexa, Cortana vagy a Google Assziszten­s hívásokat kezdeménye­znek, üzeneteket küldenek, megmondják a pontos időt, a hőmérsékle­tet, a naplemente időpontját vagy egy étel kalóriaszá­mát.

 ??  ?? Én, a robot (2004)
Én, a robot (2004)
 ??  ??
 ??  ?? Vissza a jövőbe 2. (1989)
Vissza a jövőbe 2. (1989)
 ??  ?? Her (2013)
Her (2013)
 ??  ?? Knight Rider (1982–1986)
Knight Rider (1982–1986)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary