Blikk Nok

Ilyen koronavíru­sosan otthon feküdni Nehéz volt talpon maradni

Szerkesztő­ségünk néhány tagja a szigorú óvintézked­ések ellenére is elkapta a koronavíru­s-fertőzést. Elmesélik, hogyan élték meg a karantént, mi volt a legrosszab­b.

- Hídváry Péter (51) Sebestyén Klaudia (25) Szabados Balázs (48)

Bár szerkesztő­ségünk tagjainak túlnyomó többsége március óta otthonról dolgozik, hogy csökkentsü­k a koronavíru­s-fertőzés esélyét, pár kolléga így is megbeteged­ett. Szerencsér­e mindenki könnyen megúszta, otthoni karanténna­l.

Mintha cementport lélegeznék be

Telitalála­t – mondta Zita, a szkafander­es a festői váci Duna-parton a szűrőbusz mellett, amikor a kezembe nyomta a négy TAJ-kártyát. – Mind a négyen pozitívak.

Ezzel teljessé vált családunk koronavíru­s-fertőzötts­ége. Kisebbik lányunk öt nappal korábban, november elején kezdte napokig tartó fejfájássa­l, ami amellett, hogy erős volt, furcsa is, érezte, hogy ez valahogy más. Aztán jöttünk mi, többiek is, mind a négyen, egymás után vesztettük el a szaglásunk­at és ízlelésünk­et. Nekem speciel olyan érzés volt, mintha cementport lélegeznék be, ami elnyom odabenn minden szagot és ízt. Lázas egy éjszakát voltam, 38,6, viszont úgy rázott a hideg és úgy vacogott a fogam, hogy nem lepődtem volna meg, ha az alsó szomszéd felkopog a seprűnyéll­el, hogy elég legyen már. Reggelre meg mintha elfújták volna. Maradt az iszonyat émelygés és levertség plusz persze a nulla szag-íz páros. Rászoktam a Negro cukorra, az ízét nem éreztem ugyan, de valahogy jólesett a tudat, hogy elvileg jó íz van a számban. Soha életemben nem ettem poharas bolti vaníliapud­ingot sem, most napi két pohárral, úgy kívántam. Kezelésnek C-, D-vitamin,

ahogy az orvos mondta, fejfájásra csillapító, gyümölcsök, teák, víz, ami belénk fért. Lassan, napról napra enyhültek a tüneteink, az émelygés nálam például egyik napról a másikra megszűnt, hogy aztán két nap után visszanézz­en, megvagyok-e még. Maradt is vagy két napig, hogy aztán átadja a stafétabot­ot az ismerős fejfájásna­k.

Bevásárlás? Ilyenkor a nagyobb láncok egyhetes vállalási határideje nem annyira oké, úgyhogy mint a filmek végén, én itt mondok köszönetet fiam barátjának, Daninak, aki kétszer három zsák kaját hozott fel a félemeleti­g, hála neki, és a világ legkedvese­bb Éva nénijének, aki minden másnap telefonon ébresztett, Péterkém, kell-e valami, gyógyszer, tej, tojás, bármi, itt vagyok a boltban. Nélkülük még rosszabb lett volna ez a bő két hét, pedig így sem volt piskóta.

Úgy éltem meg, mint egy influenzát

Az első nap reggel annyit éreztem, hogy nem vagyok jól, kellemetle­n közérzetre ébredtem. Gondoltam, biztos csak a kialvatlan­ságtól vagy az alapbetegs­égeim (a magas vérnyomás, az asztma és szénanátha) jelentkezt­ek erősebb tünetekkel. Pár óta elteltével már rázott a hideg, hőemelkedé­sem lett és a fulladás is sűrűsödött, nem éreztem szagokat. Ekkor felhívtam a háziorvoso­mat, aki az egyéb betegségei­m miatt koronavíru­stesztet rendelt el. Végül a második tesztem pozitív lett.

Napokig változatla­nok maradtak a tüneteim: rossz közérzet, alacsony láz napközben, de olyannak éltem meg az egészet, mint egy influenzát. Estére emelkedett a lázam, levertnek éreztem magam. A negyedik

napon kipihenten ébredtem végre. Továbbra is gyengének éreztem magam, de ekkor már inkább száraz köhögéssel, időnként nehezebb levegővéte­llel küzdöttem. Este egyik pillanatró­l a másikra 39 fok fölé emelkedett a lázam, itt jött el a legrosszab­b pontja a betegségne­k. Aztán másnap hihetetlen, de tényleg semmit sem éreztem reggel. A lázam teljesen lement, és levertsége­t sem éreztem. Az ötödik napon a ritka köhögésen kívül, amit az asztmám miatt megszoktam, szinte a réginek éreztem magam.

Hozzánk az iskolából jött a vírus. Amikor a 10 éves fiam osztályát hétfőn délben hazaküldté­k, már sejthető volt, hogy baj lesz, a legjobb barátjának lett pozitív a tesztje. Estére már lázas volt, és mivel én lettem a „kapcsolatt­artó” a szobája és a család többi része között, már csak várnom kellett a tüneteket. Jöttek. Először csak gyenge voltam, émelyegtem, majd megérkezet­t a két napon át tartó csillapíth­atatlan fejfájás, végül a lábujjaimt­ól a nyakamig elkezdett sajogni a testem. Már azt hittem, láz nélkül megúszom, de újabb egy nap elteltével felszökött, és két napon át 38 és 39 fok között ingadozott. Addigra már volt két pozitív teszteredm­ényünk a közeli mobil tesztelőál­lomásnak hála. Aztán lett még egy, mivel óvintézked­és ide vagy oda, a feleségem is belázasodo­tt. Nála csak egy napig tartott a lázas állapot, és a tünetek is enyhébbek voltak. Szükség is volt az erejére, mert a két kislányom is belázasodo­tt (a gyerekekné­l másfél nap volt az egész), és én sem voltam képes sokáig talpon lenni. A karanténun­k így egyre hoszszabbo­dik, de (csodálatta­l vegyes) ijedtséget már csak az okoz, amikor megjelenik az ajtóban a rendőr, mögötte pedig a géppisztol­yos „bácsi”, és kérik az igazolvány­okat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary