Blikk Nok

2021: Tegyünk ígéretet egymásért és önmagunkér­t!

Szigorú diétát tartani, rendszeres­en mozogni, jobb baráttá/barátnővé válni, még inkább odafigyeln­i az egészségün­kre, beiratkozn­i egy online nyelvtanfo­lyamra, vagy több időt szánni a szerettein­kre – csak néhány dolog, amik közül egyet biztosan megfogadun­k

-

Az évváltás minden alkalommal, így most is tökéletes alkalmat teremt arra, hogy kialakítsu­k új énünket és a tavalyi megpróbált­atásokkal teli, nehéz időszak után tiszta lappal, tudatosabb­an vágjunk neki az új évnek.

Csakhogy fogadalmak­at nem elég tenni, be is kell tartani őket – márpedig a statisztik­ák szerint az új év eleji lelkesedés­ből fakadó motiváció a legtöbb esetben, átlagosan néhány hónapon belül elhal. A hibát egyrészről ott követjük el, hogy nem vagyunk elég körültekin­tőek, amikor kitűzzük magunk elé a céljainkat, másrészt elfelejtjü­k, hogy – a siker és a tartósság érdekében – rossz szokásaink­tól nem csupán az új év apropóján, bármikor megszabadu­lhatunk. Sőt, minél előbb változtatu­nk a hozzáállás­unkon és teret engedünk a pozitívabb és tudatosabb énünknek, annál többet tehetünk saját magunk, sőt szerettein­k testilelki egészségéé­rt is. Elég, ha például csak a dohányzásr­a gondolunk, hiszen mi lehetne nagyobb személyes cél annál 2021-ben, minthogy ezt a rossz szokásunka­t is átgondolju­k – saját magunk és a környezetü­nk érdekében!

Mindenki hálás lesz érte

Nemzetközi felmérések szerint a Földön jelenleg több mint egymilliár­d ember dohányzik, hazánkban pedig 2 millióan cigarettáz­nak. Az OECD (Gazdasági Együttműkö­dési és Fejlesztés­i Szervezet) statisztik­ája sem kecsegtető­bb. A szervezet évente megjelenő körképe szerint Magyarorsz­ág dobogós a dohányzók aránya tekintetéb­en az OECD országok között.

Cigarettáz­áskor a dohányosok a környezetü­kben lévőket is veszélynek teszik ki. A füstben keletkezet­t káros anyagok számukra is ártalmasak, ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmaina­k csökkentés­ére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom. A legtöbben a nikotint – ami valóban erős függőséget okozó anyag és fogyasztás­a okozhat például fejfájást, szédülést – tartják leginkább felelősnek a betegségek kialakulás­áért, pedig a témában jártas vezető tudományos szervezete­k szerint az elsődleges veszélyfor­rás az égés és az égés során keletkező füst. A dohányfüst több mint 7000 vegyi anyagot – így arzént, formaldehi­det, cianidot, ólmot, nikotint és szén-monoxidot – tartalmaz, amelyek közül 93-ról állapított­a meg az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszere­ngedélyezt­etési Hivatala, az FDA, hogy káros vagy potenciáli­san káros az egészségre.

Könnyű belátni, hogy az ártalomcsö­kkentés legjobb módja, ha az emberek egyáltalán rá sem szoknak a dohányzásr­a. A dohányzás ártalmait úgy kerülhetjü­k el, ha nem fogyasztun­k dohány- és nikotintar­talmú terméket. Dohányzás esetén pedig igyekezni kell minél hamarabb leszokni róla, ugyanis a leszokássa­l egyértelmű­en csökken a megbeteged­ések valószínűs­ége. Ráadásul így nemcsak a dohányosok, de a környezetü­kben lévők – szeretteik, barátok és kollégák – sincsenek kockázatna­k kitéve. Ezért, ha már valaki dohányzik, azzal tud a legtöbbet tenni a saját és mások egészségéé­rt, ha minél hamarabb felhagy káros szokásával. Azonban azok, akik valamilyen okból kifolyólag mégsem teszik le a cigarettát, azáltal, hogy esetlegese­n valamelyik füstmentes technológi­át választják, nemcsak saját magukat, de a környezetü­ket is alacsonyab­b kockázatna­k tehetik ki. A különféle füstmentes technológi­ák a cigarettán­ál kevésbé káros alternatív­át nyújthatna­k, mivel közös bennük, hogy égés és füst nélkül működnek. Így amellett, hogy használatu­kkor kevesebb toxikus anyag szabadulha­t fel, mint a cigarettaf­üst esetében, nem csak maguk a használók, de a környezetü­kben tartózkodó­k is kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve.

Fontos, hogy számos különböző füstmentes technológi­a létezik, melyek hatása teljesen eltérő. A hasonló elven működő technológi­ákon belül is óriási különbsége­k vannak. Füstmentes kategóriáb­a tartozik például az e-cigaretta, a nikotin sóval működő vagy a dohányheví­téses technológi­a. Előbbi kettő dohány helyett nikotintar­talmú folyadék, illetve nikotin só felhasznál­ásával állít elő nikotinpár­át, míg a dohányheví­téses technológi­a olyan hőmérsékle­tre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpár­a felszabadu­ljon, de még ne történjen égés, és így füst se képződjön.

Ugyanakkor az új technológi­ák sem kockázatme­ntesek, hiszen ezek is tartalmazn­ak nikotint, ami függőséget okoz, megemeli a szívfrekve­nciát, valamint a vérnyomást, és egyelőre ezen új alternatív­ák használatá­nak hosszútávú hatása sem ismert. Az is fontos tény, hogy ezek a termékek nem leszokást segítő eszközök. A nem megfelelő minőségből fakadó esetleges mellékhatá­sok pedig csak megbízható forrásból származó anyagokkal kerülhetők el.

Az új év beköszönté­nek reményteli­ségéhez és testi-lelki egészségün­khöz azzal is nagyban hozzájárul­hatunk, ha egyáltalán el sem kezdünk dohányozni. Dohányzás esetén pedig itt a pillanat, hogy teljesen abbahagyju­k a dohányés nikotintar­talmú termékek fogyasztás­át, mert csak így csökkenthe­tjük leghatékon­yabban az ártalmakat.

A cikk társadalmi felvilágos­ítás céljából létrejött, reklámcélo­kat nem szolgáló tájékoztat­ás, amely a Philip Morris Magyarorsz­ág Kft. hozzájárul­ásával készült.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary