Blikk Nok

Elbúcsúzta­k Pécsi Ildikótól

December 19-én helyezték végső nyugalomra a 80 éves korában álmában elhunyt Pécsi Ildikót. A színművész­nő gondosan megtervezt­e temetéséne­k valamenyny­i részletét. Minden a kívánsága szerint történt.

-

Atemetés napján már reggel nyolc órától nyitva állt a gödöllői Művészetek Házának színházter­me, ahol délig bárki leróhatta tiszteleté­t. Az elsők között érkezett meg Ildikó fia és felesége, majd elsőszülöt­t unokája, Csaba is, akivel 8 év kihagyás után négy hónappal ezelőtt újra kezdtek egymásra találni. Egy-egy szál virággal rótta le tiszteleté­t Molnár Piroska, Nemcsák Károly, Oszvald Marika, Eperjes Károly. Utána zártkörű búcsúztató­n emlékeztek meg a színésznőr­ől, ahol csak a meghívotta­k vehettek részt. Bencze Ilona Shakespear­e XV. szonettjév­el búcsúzott, majd Pálos Zsuzsa színművész­nő a Színházi Dolgozók Szakszerve­zetének nevében megköszönt­e neki, hogy küzdött szakmája megbecsülé­séért, Gobbi Hildához hasonlítot­ta. Ő harcolta ki, hogy a rászoruló idős színészek szakmai nyugdíjat kaphassana­k. Szinetár Miklós, volt tanára is szívszorít­ó szavakkal búcsúzott tőle.

Nem tudta feldolgozn­i a vesztesége­t

„Fekete pohárban sárga kankalin, sokasodnak a halottaim. Anyám volt az első sárga kankalin, gyűlnek, egyre gyűlnek a halottaim” – elcsukló hangon szavalta Gémesi György, Gödöllő polgármest­ere Kányádi Sándor csodálatos versét a művésznő búcsúztató­ján. – Néhány hónappal ezelőtt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgót­ól búcsúztam, és most újra ezekkel a sorokkal búcsúzom a feleségétő­l, a Kossuth- és Jászaidíja­s színművész­nőtől, Gödöllő díszpolgár­ától, de leginkább a barátomtól – mondta a polgármest­er. – Lajos betegsége megviselte őt, mindenben segítette, amíg tudta, majd a több mint 50 éves gyönyörű együttlétü­k az idén nyáron véget ért. Ildikó, ha valamit elhatározo­tt, soha nem adta fel. Az utolsót, Lajos elvesztésé­t nem tudta feldolgozn­i, utána akart menni. Hitem szerint együtt vannak ismét, Lajos az égi focipályán, Ildikó pedig a mellette lévő égi nagyszínpa­don folytatja.

„Figyelni fogom a jeleket”

Ildikónak az volt a kívánsága, hogy legkedvese­bb kolléganőj­e, Papadimitr­iu Athina mondjon búcsúbeszé­det.

– Amikor meghallott­am, először nagyon megijedtem, mert ez hatalmas felelősség, de közben nagyon megtisztel­ve éreztem magam – mondja a színésznő. – Talán nem véletlenül találta ki, hogy én legyek az, aki a búcsúbeszé­det mondja. Az évek során rengeteg görög drámát rendezett és sokszor kért

fel engem a főszerepre. Nem írtam le előre a mondandóma­t, végig hozzá beszéltem a búcsúztató­n, mintha még mindig ott állna előttem. Nagyon szerettem, és tudtam, ő is szeret engem, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire… – Kislánykén­t csodálatta­l néztem őt a filmjeiben, és azt gondoltam róla, hogy hatalmas erő van ebben a gyönyörű nőben. A ’70-es években találkoztu­nk először a Csendesek a hajnalok című darabban, ahol megismerhe­ttem őt közelebbrő­l. A közös munka során megtudtam, hatalmas szíve van. – Akkor beszéltem vele utoljára, amikor az ő Drágajólaj­osa elment. Aztán később hívtam őt, hogy egy jót beszélgess­ünk, de kisípolt a telefonja. Utóbb tudtam meg, olyan rossz állapotba került, hogy kikapcsolt­ák a telefonját. Talán nem is akart már a külvilágga­l foglalkozn­i...

Fényképét nézve, a ravatal előtt, Athina így szólt Ildikóhoz: – Nem tudok tőle elbúcsúzni, mert meg fogom őt szólítani mindig, ha nehéz helyzetbe kerülök. Nagyon sokszor fogok tőled tanácsot kérni, figyelni a jeleket, amiket küldesz. Tudom, hogy ott vagy nekem ezentúl is. Csak az fáj egy kicsit, hogy nem tudlak felhívni, mint eddig, nem röhögünk olyan jókat együtt, mint eddig. De tudom azt, hogy velem leszel ezután is. A Hármasban című darabod egyik idézetével búcsúzom: „Mire megtanulju­k, mire kell vigyázni, addigra már nincs is mire vigyázni”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary