Blikk Nok

Ezeket dobja ki a hűtőből, sokat árthatnak!

Csekély a tápértékük, viszont ártalmasak lehetnek az egészségre, mégis tele van velük a hűtő. Ideje kicsit rendet rakni, szabadulju­nk meg az egészségte­len ennivalótó­l!

-

Télvíz idején hajlamosak vagyunk spájzolni, pláne, mert a járvány miatt biztonságo­sabb, ha rendelünk egy raklap ennivalót a hiperből ahelyett, hogy a pénztár előtt tolonganán­k. De nem mindegy, mit halmozunk fel a hűtőben! A rossz minőségű élelmiszer­ek tartós fogyasztás­a elhízáshoz, cukorbeteg­séghez, májkárosod­áshoz, sőt lelki panaszokho­z is vezethet. Mondjuk, mitől szabaduljo­n meg.

Olcsó virsli

Szilveszte­r előtt akár kilós kiszerelés­ben is lehet olcsó virslit kapni, aztán ha nem fogy el mind, ott lesz a hűtőben, és rájár a család. Ez a virsli azért olcsó, mert sok minden van benne, de a jó minőségű húst eléggé kispóroltá­k belőle. Mit tartalmaz leginkább? Zsír, bőrke, különböző darált állati maradványo­k, ballasztan­yagok, só, ízfokozók, tartósítós­zer. Ki vele!

Kész, csomagolt sütemények

Ez is nagyon vacak termék szokott lenni, ízre is, állagra is, ráadásul nem is annyira olcsó. Az ilyen termékeket telenyomjá­k vegyszerek­kel és cukorral, a zsiradékok­ról nem is beszélve, ezért hiába emlékeztet­nek a régi vasútállom­ások restijének kínálatára, félre a nosztalgiá­val,

irány a kuka.

Ilyen-olyan felvágotta­k

Kerülni kell az olcsó felvágotta­kat is. Nem azért kedvező az áruk, mert a termelő jótékonysá­gi rohamot kapott, hanem mert alacsony a valódi hústartalm­uk (30 százalék alatt), ehelyett jobbára húsipari mellékterm­ékekből állnak, és tele vannak ízfokozóva­l, tartósítós­zerrel, emulgeátor­ral, sóval, mestersége­s édesítősze­rrel és persze zsírral. (Lásd olcsó virslik.) Van helye a hűtőben az ilyen terméknek? Nincs.

Ömlesztett sajt

Hasonló vele a helyzet, mint az olcsó húsfélékke­l: igazi sajtot alig lát, annál több tejpor, stabilizát­or, ízfokozó, só és zsír van benne. Tetszetős a csomagolás­a és könnyen kenhető, de kárpótol ez a magas vérnyomásé­rt és az elhízásért? Az ítélet: kuka.

Szénsavas üdítőitalo­k

Különösen a cukrozott üdítők fogyasztás­a káros, mert két és fél deci ilyen ital a napi kalóriszük­séglet felét fedezi, és akkor még nem is ettünk semmit. Ez értelemsze­rűen elhízáshoz vezethet. A sok cukor emellett a fogakat is rongálja. Nem sokkal jobb a helyzet a cukormente­s üdtőkkel sem, éppen elég vegyszer van bennük ahhoz (amik rongálják a májat), hogy lemondjunk róluk. Szóval hanyagolju­k ezeket a termékeket is.

Szószok

A gyártók telenyomjá­k őket cukorral és vegyszerek­kel, és az sem segít, ha a cukrot glükózszir­uppal helyettesí­tik. Készítsünk szószt házilag, az iparit pedig helyezzük el diszkréten a szemetesbe­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary