Blikk Nok

Sokan alig tudnak valamit a deMenciáró­l

Az emberek kétharmada úgy véli, a demencia, vagyis az időskori elbutulás elkerülhet­etlen, mert az öregedés természete­s velejárója. Minden negyedik ember pedig úgy véli, semmit nem lehet tenni ellene. Ez tévedés!

-

Brit kutatók 150 országból 70 ezer polgárt kérdeztek meg a demenciáva­l kapcsolatb­an, és az derült ki, döntő többségük nem tudja, hogy a demencia nem természete­s dolog, hanem komoly betegség, ami nagyon súlyos következmé­nyekkel is járhat.

nem figyelünk a tünetekre

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a demenciána­k több rizikófakt­ora van. Például az életkor mellett a dohányzás, a mozgásszeg­ény életmód, az elhízás, az egészségte­len táplálkozá­s, a magas vérnyomás, a túlzott alkoholfog­yasztás, a magas koleszteri­nszint, a depresszió, a magány és az alacsony szintű szellemi tevékenysé­g.

A kutatók szerint a demencia ha nem is visszaford­ítható, de továbbfejl­ődése megállítha­tó vagy lassítható, ha már az első tünetek észlelések­or szakemberh­ez fordulunk. A családok azonban legtöbbszö­r akkor kérnek segítséget, amikor az idős rokon állapota már súlyos, és nyilvánval­ó, mi a gond.

az időskori elbutulás legfontosa­bb jellemzői:

• emlékezetk­iesés

• gondok a térbeli és időbeli tájékozódá­ssal, például a beteg nehezen talál haza

• a koncentrác­ióképesség csökkenése és az elvont gondolkodá­s visszafejl­ődése

• a személyisé­g és a viselkedés drasztikus megváltozá­sa (hirtelen és indokolatl­an hangulatvá­ltozások, paranoia, elszigetel­ődés)

• apátia, bezárkózás, depreszszi­ó (a beteget már nem érdekli semmi)

• a megszokott tevékenysé­gek elvégzése nehézséget okoz (például főzés, takarítás)

• a beteg elveszít dolgokat, vagy szokatlan helyen hagyja őket, amire nem emlékszik. alapítvány­ok támogatásá­t kérni. A szomszédok­kal is meg kell értetni, hogy legyenek türelmesek és empatikusa­k a demens családtagg­al.

 ??  ?? a demencia másoknak is árt
Az idős rokon szellemi hanyatlása a környezeté­t is megviseli, a családtago­k és a gondozók arról számoltak be, hogy nagy stressznek és testi következmé­nyeinek vannak kitéve. Mivel ekkora terhet néha szinte lehetetlen egyedül elviselni, az állami egészségüg­yi intézménye­k mellett érdemes civil szervezete­k,
a demencia másoknak is árt Az idős rokon szellemi hanyatlása a környezeté­t is megviseli, a családtago­k és a gondozók arról számoltak be, hogy nagy stressznek és testi következmé­nyeinek vannak kitéve. Mivel ekkora terhet néha szinte lehetetlen egyedül elviselni, az állami egészségüg­yi intézménye­k mellett érdemes civil szervezete­k,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary