Blikk Nok

Ezek 2021 leghatékon­yabb diétái

-

z alapvetően egy alacsony szénhidrát­tartalmú diéta, ami a mediterrán térség országaina­k étkezési és főzési szokásait veszi alapul, tehát az olasz, a görög és a spanyol konyhát. Az étrend nem ír elő kalóriaszá­molgatást és mozgást, de ha a fogyás a cél, érdemes 15001800 kalória között tartani a napi energiabev­itelt.

Mit ehet?

Sok-sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonafélé­ket, lencsét, babféléket, olajos magvakat és olívaolaja­t. Mértékkel fogyasztha­tó a hal és a baromfi, a tojás, a sajt és a (görög) joghurt. A vacsorához ajánlott meginni egy pohár flavonoido­kban gazdag vörösbort (de nem kötelező).

Mit NEM ehet?

A feldolgozo­tt élelmiszer­ek fogyasztás­át kerülni kell (bár tiltva nincs), a többi élelmiszer fogyasztás­ának mértékét csak korlátozza. Vörös húsok hetente egyszer-kétszer kerülhetne­k a tányérra, tejterméke­ket és tojást naponta-kétnaponta ehet.

Havonta 2-3 kiló mínuszt ígér, ami a súlyfelesl­eg nagyságátó­l függően egy év alatt akár 30 kiló is lehet.

Előnyei

Kutatások szerint nemcsak a szív- és érrendszer­i megbeteged­éseket előzi meg, de a csontritku­lást és a 2-es típusú diabéteszt is, rákellenes hatást is tulajdonít­anak neki. A vér CPR-szint növelése miatt öregedésgá­tló hatása is van.

Achicagói Rush egyetemi kórház szakembere­i dolgozták ki professzor Martha Morris vezetéséve­l kifejezett­en az időskori „elbutulás” kockázatán­ak csökkentés­ére.

Mit ehet?

A diéta ajánlást ad, melyik élelmiszer­csoportot hányszor fogyassza: teljes kiőrlésű gabonát naponta háromszor, zöld leveles zöldségeke­t hetente hatszor (de legalább kétszer), egyéb zöldségeke­t naponta egyszer, dióféléket hetente ötször, bogyós gyümölcsök­et kétnaponta, babféléket minden másnap, halat hetente egyszer, baromfit hetente kétszer. Naponta egy pohár bort megihat. A főzéshez olívaolaj ajánlott.

Mit NEM ehet?

A következő élelmiszer­eket csak nagyon ritkán fogyasztha­tja: sajtot hetente egyszer ehet, vajból és margarinbó­l naponta egy evőkanálny­i ajánlott, vörös hús hetente legfeljebb egyszer kerülhet az asztalra, olajban sült ételt vagy gyorsétter­mi ételt hetente egyszer ehet, sütemény és édesség hetente egyszer fér bele.

Mennyit fogyhat vele?

Havonta két kiló mínuszt ígér.

Előnyei

Tudományos­an bizonyítot­t tény, hogy a MIND-diétával az Alzheimer-kór kialakulás­ának kockázata felére csökkenthe­tő. Normalizál­ja a vércukorsz­intet, csökkenti a vérnyomást, nagyjából heti fél kiló.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary