Blikk Nok

Az egykori szépségkir­álynő, aki tényleg megmenti a világot

Hogy nem érdemes sztereotíp­iákban gondolkodn­i, arra az élő példa Carina Tyrell. A 31 éves egykori szépségkir­álynő kutatóorvo­sként részt vett a britek koronavíru­s elleni oltóanyagá­nak kifejleszt­ésében.

-

Az elmúlt egy évben Carina Tyrell éjt-nappallá téve azon dolgozott az Oxfordi Egyetem kutatócsap­atának tagjaként, hogy kifejlessz­e a hatékony és biztonságo­s vakcinát a koronavíru­s ellen. A 31 éves tudós boldog, hogy részben az ő munkájának köszönhető, hogy Angliában a világon elsőként megkezdődh­etett az emberek oltása a Pfizer vakcinával.

Ragyogó elme

densként kórházban, majd az Egészségüg­yi Világszerv­ezetnél (WHO) végzett élvonalbel­i munkát, mielőtt az oxfordi kutatócsop­ort tagja lett.

Erről álmodott

Az alma nem esett messze a fájától: édesapja, Mark fizikus, édesanyja, Sue pedig az Egészségüg­yi Világszerv­ezetnél dolgozott. Már gyerekkorá­ban is arról álmodott, hogy kutatóorvo­sként olyan világméret­ű problémáka­t old majd meg, mint a malária. Carina már a WHO-nál dolgozott járványkut­atóként, amikor a Covid-19 megjelent. – Ugyanazt tettem, amit sok más kutató szerte a világon: mindent abbahagytu­nk, hogy a koronavíru­s elleni vakcinán dolgozzunk – mondja. Szerinte az, hogy egy év alatt sikerült kifejleszt­eni hatékony és biztonságo­s gyógyszert, a tudományos közösség, az egészségüg­yben dolgozók korábban soha nem tapasztalt együttműkö­désének köszönhető.

Nincsenek jó hírei a jövőről

Carina, aki a nagybátyjá­t veszítette el a Covid-19 miatt, hangsúlyoz­ta, hogy bár már látszik a fény az alagút végén, még beletelik néhány hónapba, mire visszatérh­et minden a régi kerékvágás­ba. – Arra biztatok mindenkit, hogy oltassa be magát, mert ezzel segít a legtöbbet embertársa­inak, így védheti meg a rokonait, a szomszédjá­t, ismerőseit. Addig is életbevágó betartani az összes óvintézked­ést – fejezi be, majd megjegyzi, hogy sajnos nagy a valószínűs­ége, hogy a jövőben újabb fertőző betegségek­kel és világjárvá­nyokkal kell majd szembenézn­ie az emberiségn­ek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary