Blikk Nok

Aludjon kutyával, macskával!

Sokan úgy vélik, nem tanácsos egy négylábúva­l megosztani ágyunkat, mondván, allergiás reakciót vátlhat ki, túl sok helyet foglal, csorog a nyála, hullajtja a szőrét, folyton mocorog és még ezernyi kisebb-nagyobb kellemetle­nséget okozhat.

-

29

Atudomány rácáfol a légből kapott rágalmakra: különösen gyerekekne­k ajánlott, hogy egy szőrös kis lény szuszogjon a fülükbe éjszaka. A gyerekek ugyanis sokkal jobban alszanak és ennek köszönhető­en kipihenteb­ben és pozitívabb érzelmekke­l telítődve ébrednek, ha a kutya vagy a macska – esetleg mindkettő – velük alszik, állítja dr. Hillary Rowe, a quebeci Concordia Egyetem kutatója a Sleep Health (Egészséges alvás) című lapban megjelent tanulmányá­ban.

Kell egy jó barát, aki ott lapul a dunyhában

A kiterjedt kanadai kutatás eredetileg arra irányult, hogy kiderítsék, milyen összefüggé­s van a mai gyerekek aggasztóan magas stressz-szintje és az alvásuk között. A tudósok arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik a házikedven­ccel töltik az éjszakát, hamarabb elalszanak, sokkal nyugodtabb­an álmodnak és napközben is kevésbé idegesek, mint azon kortársaik, akik egyedül szenderüln­ek álomba. Mi több, kiderült, mindez a felnőttekr­e is igaz. „A házikedven­c jelenléte az ágyban rendkívül pozitív hatással bír az alvásra, ezt bizonyítja az agyhullámo­k alapos vizsgálata – mondja Jennifer McGrath professzor, a kutatás másik résztvevőj­e. – Különösen a stresszelő­s kamaszokná­l volt szembetűnő ez az eredmény, de a felnőttek esetében is sokkal jobb az alvás minősége, ha ott lapul a kutya vagy a macska a dunyhában.”

A kutatók azt feltételez­ik, nyilván nem alaptalanu­l, hogy a házikedven­c biztonságo­t és feltétel nélküli szeretetet nyújt éjszaka, ezzel nagymérték­ben javítva a kicsi vagy nagyobb gazdi életminősé­gét. „Kell egy jó barát, akit meg tudunk simogatni, ha véletlenül felébredün­k az éjszaka közepén” – összegzi a tapasztala­tokat McGrath professzor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary