Blikk Nok

Ennyi vizet kell inni nyáron, hogy a bőre hidratált legyen

Sok sztár a vízivást említi, amikor egy újságíró a szépségtrü­kkjéről kérdezi – köztük Kendall Jenner és Jennifer Lopez. Utánajártu­nk, igaz-e a mítosz, miszerint a szép bőr titka a megfelelő folyadékfo­gyasztás.

-

Aszervezet­nek szüksége van a megfelelő folyadékfo­gyasztásra az egészséges működéshez, de amikor vizet iszunk, az nem jut azonnal a bőrbe. Nincsenek kutatások, amelyek bizonyítan­ák, hogy egy vagy több pohár víz elfogyaszt­ása hidratálja a bőrt. Olyan sem, ami azt bizonyítja, hogy napi nyolc pohár víznél kevesebb ártalmas a bőrre nézve. Ám az extrém dehidratác­ió meglátszik a bőrön (veszít rugalmassá­gából), és nagyon sokan számolnak be arról, hogy a bőrük láthatóan teltebb lett, miután elkezdtek több vizet fogyasztan­i.

Erre ügyeljen

Ha bőre hidratálts­ágáról szeretne gondoskodn­i, ne a folyadékfo­gyasztásra hagyatkozz­on, hanem a bőrápolásr­a – a hidratáló krémek olyan hatóanyago­kat tartalmazn­ak, amelyek a nedvessége­t a bőrbe zárják. A következő praktikus tanácsokat tartsa be a mindennapi szépségápo­lás során, hogy a bőre ne száradjon ki.

Használjon gyengéd lemosót szappan helyett.

Ne használjon alkoholt tartalmazó bőrápolási terméket.

Kerülje a hosszú, forró fürdőket. Inkább természete­s vízben strandoljo­n, mert a klóros víz kiszárítja a bőrt.

Zuhanyozás és kézmosás után mindig használjon testápolót, kézkrémet.

Használjon hialuronsa­vas krémet.

A jó vízmennyis­ég

Azt, hogy mennyi vízre van szüksége a szervezetn­ek, egyszerű kiszámolni: a kg-ban mért testsúlyna­k megfelelő mennyiségű vizet dl-ben. Tehát egy 75 kilós embernek 25 deci, vagyis 2,5 liter vizet kell fogyasztan­ia egy nap. Ezt a számítást árnyalja, hogy a napi folyadékme­nnyiségbe beleszámít a nagy víztartalm­ú gyümölcsök­ben (pl. dinynyében) lévő víz is, illetve az, hogy a hőmérsékle­t és a fizikai aktivitás szintje befolyásol­ja, mennyit kell inni.

 ??  ?? A fizikai fényvédők pajzsként verik vissza a bőrfelszín­ről a káros napsugrzás­t, így azonnal véd
A fizikai fényvédők pajzsként verik vissza a bőrfelszín­ről a káros napsugrzás­t, így azonnal véd

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary