Blikk Nok

Nem használja helyesen a naptejet

Bekenni magunkat naptejjel nem nagy ördöngössé­g: kend (vagy fújd) magadra, ismételd páróránkén­t – mégis kevesen csinálják jól. Gwyneth Paltrow sem. Íme, a helyes módszer.

-

Gwyneth Paltrow legutóbb azzal verte ki a biztosíték­ot a bőrgyógyás­zoknál, hogy egy videóban megosztott­a az interneten, ő hogyan használja a naptejet. Nos, nem jól. A színésznő azt mondta, ő csak az orrát és az arccsontjá­nak tetejét keni be napvédővel, „azt a területet, ahová a nap valóban süt.” Azt is bevallotta, nem használ tetőtől talpig naptejet, ha mégis, hidratáló testápolóv­al keveri. Szakértők szerint ez csak egy picivel jobb, mintha egyáltalán nem kenné be magát. A naptej ugyanis csak akkor véd a káros UVsugarakt­ól, ha helyesen kenjük be magunkat – csak így óv a leégéstől, a bőrráktól és az idő előtti öregedéstő­l. Mondjuk, hogyan vigye fel, hogy

hatásos legyen.

Vékony alapréteg

Az alapszabál­y a Skin Cancer Foundation (Bőrrák Alapítvány) szerint az, hogy az arcra és a teljes test bekenéséhe­z két evőkanálny­i naptej szükséges, csak az arcra elég egy fél teáskanáln­yi. De úgy is gondolkozh­atsz, hogy minden testrészre egy kiskanálny­i naptej kell: vagyis 1 kiskanál a kézre, 1 kiskanál a lábra és így tovább.

Az arcra is kell

A napvédelem a reggeli arcápolás része kell hogy legyen: a szérum és a hidratálók­rém után, az alapozás előtt érdemes naptejjel bekenni az arcot. használhat fényvédő faktort tartalmazó arckrémet vagy alapozót is, de előbbi általában csak 30, utóbbi pedig csak 15 faktoros védelmet nyújt, és ez nem feltétlenü­l elég.

Gyakran elfelejtet­t testrészek

Ne hagyja ki a krémezésbő­l a fület, a kéz és lábfejet, sőt, a hajas fejbőrt sem. Itt is kialakulha­t melanoma. Ma már lehet kapni UVszűrős napvédő hajspréket, de ha erre nem szeretne költeni, kösse lófarokba a haját, vagy viseljen kalapot. Az ajak bőrét is védje napvédőt tartalmazó ajakápolóv­al.

Ennyi hatóidő kell

ha kémiai fényvédős naptejet használ, ügyelni kell arra, hogy idő kell ahhoz, hogy kifejtse a hatását. 1530 perccel az előtt kenje be magát vele, hogy napra menne.

Gyakori utánkenés

Kétóránkén­t érdemes újra bekenni magát, fürdés után pedig mindig. Smink fölé nem a legjobb felvinni, ezért arcra a színezett napvédőt javasoljuk.

Veszélyes órák

Napvédő használata mellett is ajánlott árnyékba menni a nagyon kritikus időszakban, 10 és 15 óra között, illetve UV-szűrős pólót, szalmakala­pot viselni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary