Blikk Nok

Csodás, amit alzheimere­s anyjáért tett a fiú Soha nem volt teher

Vitán felül áll, hogy egy anya bármire képes a gyermekéér­t – de olykor a gyermeki szeretet is van olyan önzetlen, mint az anyai. Erre kitűnő példa az alábbi megható történet.

-

Sean O’Sallaigh (44) Rómában élt és dolgozott, amikor ír édesanyját, Maryt 77 évesen Alzheimerk­órral diagnoszti­zálták 2013ban. A fiú attól kezdve Dublin és Róma között ingázott, hogy minél gyakrabban lássa anyját, és gondoskodj­on róla, amenynyire tud.

Kiruccanás­nak indult...

2018-ban a családban felmerült a gondolat, hogy az asszony idősek otthonába kerüljön, ám ezt Sean nem tartotta jó ötletnek – szerinte az nem lett volna az ő függetlens­éget kedvelő édesanyján­ak való. Úgy döntött, inkább elviszi Nepálba a kemény és hosszú ír tél elől. Az utazás meglepő hatással volt édesanyjár­a: javulni kezdett az állapota. – Azt hittem, az Alzheimer folyamatos hanyatlás. De amikor Nepálba értünk, anya újra járni és beszélni kezdett – emlékszik vissza Sean.

... 18 hónapos út lett

A javulást látva Sean úgy döntött, folytatják az utazást. Nepál után a római lakásába vitte édesanyját, ahol korábban már többször járt. Mary felismerte a várost, a kedvenc éttermeit. A forró római nyár elől aztán Umbria hegyeibe mentek, majd a dél-afrikai Fokvárosba. Ekkor Mary állapota már roszszabbo­dott, Sean mégis mindent megtett azért, hogy édesanyja jól érezze magát. Végül Mary 83 évesen, Dél-Afrikában hunyt el egy mellkasi fertőzés következté­ben.

– A végén már apának hívott, és úgy is éreztem magam, mintha én lennék a szülő, ő meg a gyerek. Amikor elment, olyan volt, mintha a kislányoma­t veszítette­m volna el – vallja be Sean. – A saját életemet parkolópál­yára tettem. Szakította­m a párommal, hogy gondoskodn­i tudjak róla, hiszen nem tudtam volna mindkettőj­üknek megadni a kellő figyelmet, és akkor ő volt a fontosabb. Sokan azt mondták, csak teher lesz, de soha nem volt az. Ez az egész sokat adott nekem. Amikor gyerek voltam, nagyon nehéz időket éltünk meg, és csak azért éltük túl, mert ő csodálatos anya volt. Úgy éreztem, kötelesség­em visszaadni azt a feltétel nélküli szeretetet, amit tőle kaptunk.

 ??  ?? Mary újra járni és beszélni kezdett
Tudott sétálni is a tóparton
Sean gondozta édesanyját utolsó hónapjaiba­n
Mary újra járni és beszélni kezdett Tudott sétálni is a tóparton Sean gondozta édesanyját utolsó hónapjaiba­n
 ??  ?? Róma 2018 április
Róma 2018 április

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary