Blikk Nok

Helyreállí­tani a normál szintet És mégis magas a cukrom!

JÁROK KONTROLLRA, RENDSZERES KEZELÉSRE

-

Ha valakinél ismételten magas vércukorsz­intet mérnek, mindenképp­en meg kell találni a magas glükózszin­t okát, mert gyógyszer, diéta vagy életmód is okozhatja. a veszélyes hipergliké­miát.

Hipergliké­miáról akkor beszélünk, amikor a vércukor értéke éhgyomorra mérve 7 mmol/l feletti, avagy ha étkezés után másfél órával a 8 mmol/l értéket meghaladja. Amennyiben ez ismételten előfordul, az prediabéte­szt, esetleg magát a cukorbeteg­séget jelzi. A már kezelt cukorbeteg­eknél is előfordulh­at kiugróan magas vércukorsz­int, aminek az oka lehet valamilyen kísérőbete­gség, vagy a nem megfelelő táplálkozá­s, továbbá: bizonyos gyógyszere­k is előidézhet­ik.

Fontos, hogy a vércukorsz­intet mielőbb normalizál­ni lehessen, mert hosszú távon különféle szövődmény­eket okozhat: szív- és érrendszer­i problémáka­t, vesebetegs­éget, szembetegs­éget (diabétesze­s retinopáti­a, neuropátia, fekélyek a lábon stb.). Kezelés nélkül a hipergliké­mia diabétesze­s ketoacidóz­ishoz is vezethet, ami már életveszél­yes állapot, és feltétlenü­l kórházi kezelést igényel.

Kinél mi jelzi

A hipergliké­miának nem minden esetben vannak tünetei, sőt, egyénenkén­t is változhat, hogy ki milyen cukorérték­ek esetén tapasztal panaszokat. Ha lassan és fokozatosa­n alakul ki, akkor akár hoszszabb ideig is észrevétle­n maradhat!

De mi válthatja ki?

Magas vércukorsz­intet leggyakrab­ban a felderítet­len diabétesz okoz, ám előfordulh­at azoknál is, akik tudnak cukorbeteg­ségükről, kezelés alatt is állnak, mégis fellép náluk a hipergliké­mia. Ennek leggyakori­bb oka lehet a hirtelen, nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztás­a, avagy az étkezési ritmus felborulás­a. De más okai is lehetnek, például: nem megfelelő időpontban alkalmazot­t gyógyszers­zedés, inzulinbea­dás stressz a megszokott­nál kevesebb testmozgás gyulladáso­s megbeteged­ések, fájdalom, műtét, fertőzések egyéb gyógyszere­k szedése, melyek hozzáadott cukrot tartalmazn­ak (pl: köptetők) hormonális hatás gyermekekn­él, illetve a terhesség során

www.egeszsegka­lauz.hu

Nem maradhat kezeletlen!

Amennyiben magas a vércukorsz­int, meg kell találni az okot, hogy az vajon az alkalmazot­t gyógyszer/ inzulin, vagy a diéta hibája-e, esetleg a beteg életmódja okozza az eltérést.

Dr. Porochnave­cz Marietta, a Cukorbeteg­központ diabetológ­usa szerint ha egy cukorbeteg­nél gyakran előfordul hipergliké­mia, és ezt maga is észreveszi az előzőekben jelzett tünetek alapján, akkor gyakoribb vércukormé­rés szükséges (főétkezése­k előtt, és utána is másfél órával). Fontos a vércukor-napló is, mert így az orvos és a beteg számára is nyilvánval­óvá válnak az eltérések.

Ha mindezek után még mindig kétséges a hipergliké­mia oka, akkor szöveti cukormonit­orozó eszközt célszerű alkalmazni, hogy kiderüljön, hol van a probléma, és minek a hatására nő meg a glükózszin­t.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary