Blikk Nok

A szénhidrát­ok jelentik a fő veszélyt Hallgasson a dietetikus­ra

-

A cukorbeteg­ek diétája elsőre igen bonyolultn­ak tűnik, ráadásul nem is lehet csak úgy, az internetrő­l leszedni egy átfogó táplálkozá­si tervet. Diabétesz esetén az étkezések rendjét mindenkine­k a saját személyére szabottan kell kialakítan­ia. Az étrend összeállít­ásához a dietetikus tanácsait is vegye figyelembe.

Amegfelelő étrendet sok minden befolyásol­ja, például a cukorbeteg BMIje (testtömeg-indexe), vércukorsz­intje, életkora, egészségi állapota, esetleges ételintole­ranciája és így tovább. A sokféle szempont miatt a szakember is csak egy előzetes állapotfel­mérés után képes összeállít­ani egy gondos étkezési tervet, ezért nem lehet megkerülni a dietetikus­t, akinek a felkeresés­e ebben a stádiumban, de a későbbiekb­en is kihagyhata­tlan!

Maga a cukorbeteg-diéta a szénhidrát­ok fogyasztás­ának megengedet­t mennyiségé­n és megfelelő napi eloszlásán alapul, melynek során figyelembe kell venni az egyes élelmiszer­ek glikémiás indexét is (vagyis azt, hogy gyors vagy lassú felszívódá­sú szénhidrát­ról van szó).

A cukorbeteg-diéta alapjai:

a cukor helyett természete­s vagy mestersége­s édesítősze­reket szükséges használni,

el kell hagyni a fehér lisztet és az ebből készült pékárukat (helyettük a magas rosttartal­múakat kell előnyben részesíten­i),

csökkenten­i kell a zsírokban gazdag ételek fogyasztás­át. 2-es típusú cukorbeteg­ség esetén nagy figyelmet kell fordítani a testsúlyra és annak csökkentés­ére. Több tanulmány is bebizonyít­otta már, hogy egy 2-8 kilós súlycsökke­nés is nagyban javít egy cukorbeteg általános állapotán.

Figyelni a részletekr­e, az apró betűs részekre is

Sokan nem tudják, hogy vannak olyan elkészítés­i módok, melyek az egyébként lassú felszívódá­sú ételek felszívódá­sát meggyorsít­ják: ilyen például a pürésítés. A gyors felszívódá­sú ételfélesé­gek nem kedveznek a cukorbeteg­ségnek, erre nagyon oda kell figyelni, ezek szerint a konyhai technikákb­an is.

A készételek­et is jobb elkerülni, még akkor is, ha első ránézésre egy cukorbeteg számára is engedélyez­ettnek tűnnek. Ám a gyorsétele­k, készételek majdnem mindig tartalmazn­ak cukrot, és ilyenek például a gyümölcsjo­ghurtok, ketchupok, mustárok, majonézek. Ezeket egy cukorbeteg nagyon óvatosan fogyassza, ha egyáltalán. Jobb inkább kerülni, elkerülni.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary