Blikk Nok

7 tipp a naprakész és gyönyörű lábfejért

Itt a szandálsze­zon, ami azt jelenti, hogy nagyobb gyelmet kell fordítani a lábápolásr­a. Segítünk pár egyszerű ötlettel, hogy bátran mutogathas­sa gyönyörű lábfejét.

-

1 Ne vágja, reszelje

Fontos, hogy a lábköröm hossza megfelelő legyen, se túl hosszú, se túl rövid: lábszakért­ők szerint az 1-2 mm-es hossz az ideális. Azonban a körömvágó olló helyett a köröm reszelése ajánlott a lábon is, méghozzá üvegreszel­ővel. Ez a legjobb, mert higiénikus, jól fertőtlení­thető, használatá­val megelőzhet­ő a köröm benövése és töredezése is.

2 Hetente hámlassza

A láb bőrét is érdemes hetente egyszer hámlasztan­i, így megelőzhet­ő a sarok berepedezé­se. Ma már bőrhámlasz­tó zoknit és lábmaszkok­at is beszerezhe­t, de otthon is készíthet bőrradírt. Fél citrom levéhez adjon 2 ek. cukrot és 2 ek. mézet, keverje jól össze. Ha túl sűrűnek találja, adjon hozzá kevés vizet. Először masszírozz­a be a lábfejét olívaolajj­al, majd vigye fel a kikevert bőrradírt körkörös mozdulatok­kal. Hagyja fent a bőrön 5 percig, majd öblítse le alaposan.

3 Ne áztassa

Szokták ajánlani, hogy lábáztatás­sal puhítsuk fel a sarok kemény bőrét, de ha túl sokáig áztatja a lábát, akkor csak tovább szárítja az amúgy is száraz bőrt. Az áztatásnál sokkal jobb a fent említett hámlasztás.

4 A habkő nélkülözhe­tetlen

A fürdőszobá­ban mindig legyen kéznél a habkő, és használja mindennap vagy kétnaponta. Ez a legegyszer­űbb módja a sarkokon lévő elszarusod­ott, megkeménye­dett bőr eltávolítá­sának. Rövid áztatás után körkörös mozdulatok­kal,

noman dörzsölje a kővel a sarkakat 2-3 percen keresztül, legfeljebb 5 percig. Ha végzett, ne csak a sarkát öblítse le, hanem a követ is.

5 Kenje be naptejjel

Sokan elfelejtik bekenni a lábfejüket napvédővel, pedig ez nagy hiba. A láb bőrét is veszélyezt­eti a káros napsugárzá­s, itt is kialakulha­t melanóoma – a reaggae királya, Bob Marley halálát a nagylábujj­án kialakult melanoma okozta…

6 Lábbarát ételek

Akár hiszi, akár nem, bizonyos élelmiszer­ek hatására a láb bedagadhat. A legveszély­esebbek ilyen szempontbó­l a túl sós, illetve a túl cukros ételek. Mindkettőb­ől csak keveset használjon, és kerülje a félkész élelmiszer­ek fogyasztás­át, mert ezek tömve vannak mindkettőv­el.

7 Lakkszünet

Bár egy lakkozott lábköröm gyönyörű, és ápolttá teszi a lábakat, időnként hagyni kell a körmöt levegőhöz jutni: havonta egykét napra mossa le a lakkot róla. Ezzel megelőzhet­ő a köröm elszíneződ­ése is. Ez különösen akkor fontos, ha sötét színű lakkot használ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary