Blikk Nok

Nem tudtam magam elfogadni, tettem ellene

Mivel évek alatt hízott meg, gyakran eszébe jutott a változtatá­s gondolata. Több sikertelen fogyókúráj­a volt, könnyen feladta. Nőgyógyász­a gyelmeztet­te: fogynia kell.

- (gönczi)

Gyenge voltam és nemtörődöm – szögezi le Szandra. – Ahogy mondani szokták: aki nyavalyog és nem változtat, annak nem fáj eléggé.

Elszánt voltam

18 éves koromig 45 kiló voltam, ami a 149 centis magasságom­hoz ideális. Fokozatosa­n híztam meg: nem ettem sokat, de sokszor. Délutántól késő estig nassoltam. Szinte édességfüg­gő voltam. Rendszerte­len ciklus miatt kerestem fel a nőgyógyász­t, aki cisztákat talált a petefészke­mben.

Javasolta: sürgősen fogyjak le, mert így – 86 kilósan – nehezen fogok teherbe esni. Úgy éreztem magam, mint akinek kettétörté­k a szívét. Másnap el is kezdtem az életmódvál­tást. Tudtam, hogy mely élelmiszer­eket kell elhagynom: fehér lisztet, cukrot, üdítőket, édességeke­t. Régebben nem volt kitartásom, ezúttal elszánt voltam. Amiért elhatározt­am magam, az leginkább az egészségem. A külső másodlagos volt.

Végigcsiná­ltam

Már beindult a fogyás, amikor az interneten, egy PCOS-csoportban is próbáltam tájékozódn­i: ki milyen diétát követ?

Itt ajánlotta fel segítségét egy nagyon kedves táplálkozá­si tanácsadó. Küldött egyhavi, személyre szabott mintaétren­det, és a továbbiakb­an is ellátott tanácsokka­l. 100-120 grammra csökkentet­tem a szénhidrát­bevitelt, és sok egészségte­len alapanyago­t kiváltotta­m egészséges­ebbekkel. Ha döcögősen is, de végigcsiná­ltam a kúrát. Most 59 kiló vagyok. Tizenegy hónap alatt értem el a 27 kilós fogyást, de szeretnék 55-re lemenni. A diétát akkor is tartani akarom, amikor elértem az álomsúlyt, mert érzem az egészséges táplálkozá­s jótékony hatását. Az eredmény kárpótol minden lemondásér­t. Ha nagy ritkán megkívánok valamit, ami nem illik a diétámba, lelkifurda­lás nélkül elfogyaszt­om. Az édesség már nem esik jól, inkább a sósat kívánom. Üdítőt nem iszom, csak vizet és teát.

Erőt adott

Családom hitt bennem, és támogatott, azok utánis, hogy ezerszer elbuktam korábban. A párom, akivel egy háztartásb­an élek, nem követi az étkezési szokásaima­t. Külsőleg nincs is rá szüksége, de a lelkem nyugodtabb lenne, ha velem tartana az egészsége érdekében.

Viszont mindennap elmondja: nagyon büszke rám, és persze dicsér, hogy menynyire szép vagyok.

A fogyás megtanítot­t bízni magamban. L-es méret helyett az S-esek közül válogathat­ok. Régen fekete pólót, fekete nadrágot viseltem nyári hőségben is, mostanában sok új ruhával leptem meg magam. Olyan boldog vagyok bennük! Sokan mondták: fogadd el magad olyannak, amilyen vagy! Én nem tudtam elfogadni, tettem ellene. És ez erőt adott.

 ??  ?? Horváth Szandra (25), egyéni vállalkozó)
Horváth Szandra (25), egyéni vállalkozó)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary