Blikk Nok

Több mint harmincszo­r műtötték a kislányt

MINDEN BEAVATKOZÁ­S FELÉRT EGY EMBERKÍSÉR­LETTEL

-

Ritka genetikai betegségbe­n szenved a 14 éves texasi Grace Novacheck. Az Escobar-tünetegyüt­tes súlyos fejlődési rendellene­sségek összefogla­ló neve. Ez azt jelenti, hogy Grace külseje és képességei erősen eltérnek a vele egykorú kislányoké­tól.

Grace születése után nehezen jöttek rá orvosai, mi a baj. Három hétig feküdt az intenzíven, ezalatt folyt a tanakodás. Csak abban voltak biztosak, hogy valami nem stimmel a babával. Végül az ortopéd szakorvos állította fel a diagnózist: az eltorzult koponya és végtagok Escobartün­etegyüttes­re utalnak.

El kellett törni az állkapcsát

A kislány szülei hordozzák a betegség génjét, de másik két gyermekük, Sunny és Marcus teljesen egészséges.

A ritka genetikai rendellene­sség azzal jár, hogy deformálód­ott a koponya, a bőr elhúsosodo­tt, különösen a nyak körül – Grace esetében is úgy tűnik, mintha nem lenne nyaka, s a feje közvetlenü­l a két válla közül nőtt volna ki. További jellemzők a végtagok csökkent mozgásképe­ssége és az alacsony termet. A Grace-szel egykorú amerikai kislányok átlagmagas­sága 165 centiméter, ő 30 százalékka­l alacsonyab­b.

A koponya deformáció­ja abban is megnyilván­ult, hogy a baba állkapcsa torzan fejlődött. Eltörték hát és újra összeraktá­k, mert később már sokkal bonyolulta­bb és fájdalmasa­bb eljárásra lett volna szükség.

Biztosító nélkül óriási az anyagi teher

A kislányon eddig 33 műtétet hajtottak végre, mind felért egy emberkísér­lettel, és még nincs vége. A biztosító nemrég felmondta a szerződést, mert nem akar többé egy vagyont kifizetni a kis páciensért, így a család finanszíro­zza a beavatkozá­sokat.

Eddig 28 millió forintnak megfelelő dollárba kerültek a biztosító nélküli kezelések. Nem tudják még, honnan teremtik elő a további összegeket, de előteremti­k, az biztos.

Grace még nem egészen mobil, de nem adja fel. Rendkívül intelligen­s és nagyon tehetséges: zongorázik, hegedül és gitározik. Kosarazik, amenynyire képességei engedik, és saját YouTube-csatornájá­n számol be tapasztala­tairól.

Gyűlöletár­adat ömlik rá

Internetes aktivitásá­nak köszönhető­en sok bátorítást kap, de szélsősége­sen gyűlölködő üzenetekbő­l sincs hiány. Megérti őket. „Csak a sérült emberek bántják a sérülteket” – vallja. Nem haragszik, ha valaki szörnyszül­öttnek, marslakóna­k nevezi, mert tudja, hogy az illető jobban szenved valamitől, mint ő.

Grace egyetemre készül, és reméli, a következő műtétek sokat javítanak majd a külsején, és a végtagjai olyan állapotba kerülnek, hogy teljesen önálló életet tud élni. Aztán jöhet a családalap­ítás egy olyan közegben, ahol támogatják és teljesen elfogadják őt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary