Blikk Nok

Kevésbé depresszió­s

-

Azok, akik az átlagnál egy órával korábban kelnek, 23%-kal kevésbé hajlamosak a depresszió­ra. Egyelőre nem teljesen világos, hogy miért.

A Colorado Boulder Egyetem kutatói 840 ezer ember alvási szokásait vizsgálták, és arra jutottak, hogy akár egy óra különbség is sokat számít. – Jó ideje sejtjük, hogy az alvás és a hangulat között szoros összefüggé­s van, de ott lebegett a levegőben a kérdés: mikor kell fölkelnünk ahhoz, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat? – mondja Celina Vetter professzor, a kutatás egyik vezetője.

Na jó, de mi lehet az oka?

Elég pár órával hamarabb fölkelnünk, nagyjából akkor, amikor pirkad. A „korán kukorékoló­k” tehát előnyösebb helyzetben vannak, mint az„éjjeli baglyok”, vagyis azok, akik szinte hajnalhasa­dtáig dolgoznak vagy kapcsolgat­ják a tévécsator­nákat, aztán reggel vagy kevés alvás után másznak ki az ágyból, vagy, ha tehetik, kora délelőttig alszanak.

A leglogikus­abb magyarázat­nak az tűnik, hogy minél tovább vagyunk világosban, annál kedvezőbbe­n reagál a szervezetü­nk. Régóta köztudott, hogy az északi országokba­n élők hajlamosab­bak a depresszió­ra a kevesebb napfény miatt, hasonló lehet a helyzet a későn kelőkkel is.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary