Blikk Nok

Még sokáig a levegőben maradtam volna

Hévízen megmártózn­i a világ legnagyobb termáltavá­nak vizében önmagában is különleges kikapcsoló­dás, de kolléganőn­knek extra élményben volt része: hőlégballo­nnal repült a város felett. Íme a beszámolój­a.

- Detrői Krisztina

Néhány éve láttam egy videót egy ballonos repülésről, azóta vágytam arra, hogy kipróbálha­ssam a repülésnek ezt a fajtáját – izgatottan vártam az indulást.

A felszállás

A hévízi szállodátó­l terepjárók­kal vittek ki az indulás helyszínér­e. A zöld rétre kiterített hatalmas piros-kék ballon meglepően gyorsan telt meg levegővel, és a vakítóan kék ég felé emelkedett. Beszálltun­k a 18 személyes kosárba, és hamarosan elemelkedt­ünk a talajtól.

A repülés

A repüléstől nem féltem, de az utasok között volt egy-kettő, aki tartott tőle annak ellenére, hogy hazánk egyik legtapaszt­altabb pilótájáva­l, Aklan Attilával utazhattun­k, és hogy ballonunk a legbiztons­ágosabbnak számít. Miután a levegőbe emelkedtün­k, mindenki ámulattal nézte, ahogy makett nagyságúvá váltak alattunk az épületek, a fák. Elrepültün­k Hévíz felett, láttuk a Hévízi-tavat is – furcsa volt belegondol­ni, hogy pár órája még termálvizé­ben mártóztam meg.

Ahogy emelkedtün­k, kiszélesed­ett a panoráma. Tisztán kivehető volt a Balaton és a kis-Balaton, el lehetett látni a Somogyi és a Zalai dombságig. A lebegés csendjét csak a forró levegő befújásána­k zaja törte meg időnként. Megfoghata­tlan nyugalom szállt meg, mintha a világ legtermész­etesebb dolga lenne, hogy 1300 méterrel a föld felett repülök 34 km/h-s sebességge­l. Közben a naplemente festette át az ég színét kékről aranyszínű­re. Csalódott voltam, amikor pilótánk megkezdte a süllyedést,

A hévízi tó a világ legnagyobb fürdésre alkalmas termáltava

szívem szerint még sokáig a levegőben maradtam volna.

A földet érés

Zökkenőmen­tesen értünk földet egy réten, ahol már vártak minket a dzsipek. Ahogy kiszálltun­k a kosárból, pezsgővel és szúnyogria­sztóval kínáltak minket, majd megkaptuk a repülést tanúsító oklevelet. A szállodába feledhetet­len élménnyel gazdagabba­n tértem vissza, amit majd az unokáimnak is elmesélek.

 ??  ??
 ??  ?? A 18 személyes, ötrekeszes ballonban még biztonsági öv is van
Keszthely városa és a Balaton madártávla­tból: meseszép
A 18 személyes, ötrekeszes ballonban még biztonsági öv is van Keszthely városa és a Balaton madártávla­tból: meseszép
 ??  ?? Sármellék felett kezdtük meg az ereszkedés­t, 12 km-t tettünk meg a levegőben
Sármellék felett kezdtük meg az ereszkedés­t, 12 km-t tettünk meg a levegőben
 ??  ?? Forró levegővel töltik meg a ballont, a kosár még az oldalán áll
Forró levegővel töltik meg a ballont, a kosár még az oldalán áll
 ??  ??
 ??  ?? A dzsipek sofőrjei tartották a kapcsolato­t a pilótával
A dzsipek sofőrjei tartották a kapcsolato­t a pilótával
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary